Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yen ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika'ya vergi uygulayacağını söylemesinin ardından ABD hazine tahvilleriyle birlikte önemli paraların tamamı karşısında yükseldi.

ABD Doları/Meksika Pesosu, Trump'ın Meksika'dan ithal edilen ürünlere 10 Haziran'dan itibaren yüzde 5 gümrük vergisi uygulayacağını söylemesiyle yüzde 2'den fazla yükselerek yaklaşık üç ayın zirvesine tırmandı. ABD Başkanı, Meksika'nın yasa dışı göçmenleri durdurmaması halinde verginin yüzde 25'e kadar yükselebileceğini belirtti.

Dolar/yen paritesi yüzde 0.6 geriledi. Diğer yandan Pekin, konuya yakın kaynaklara göre ihtiyaç halinde nadir elementlerin ABD'ye ihracını kısıtlayıcı bir tedbir planı hazırladı. Zayıf Çin PMI verisi de güvenli varlık talebini destekledi.

Tokyo'da Sony Financial Holdings Döviz analisti Kumiko Ishikawa, “Dolar/yen paritesi ABD'nin Japonya ve Avrupa ile görüşmeleri sürdürmesiyle birlikte ticaret anlaşmazlığının yayılacağı ihtimalinin aşağı yönlü baskısı altında kalacak. Yen, gelişen piyasa paraları ve emtiaya bağlı paralar karşısında alımla karşılaşacak. Zayıf Çin verisi Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları için yen karşısında aşağı yönlü potansiyeli artırıyor.” dedi.

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.17 ile Eylül 2017'den beri en düşük seviyesini görmesinin ardından 3 baz puan eskide yüzde 2.18 oldu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Dolar/Peso yüzde 2.36 yükseldi.