Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Küresel piyasalar ABD enflasyonunu dizginlemesinin ardından Fed’in faiz indirimlerine başlamasını beklerken, dolar da pandeminin başlangıcından bu yana en kötü yılını geçirdi.

Yılın sonlarına doğru Fed’in sıkılaştırma döngüsünü ne zaman sonlandıracağına dair beklentilerle dalgalanan Bloomberg Dolar Endeksi, Ocak ayından bu yana yüzde 3’e yakın düşüş kaydetmiş durumda. Bu, dolarda 2020’den bu yana görülen en sert yıllık düşüşe işaret ediyor.

Düşüşün büyük bir kısmı, Fed’in önümüzdeki yıl para politikasını gevşeteceğine dair artan beklentiler nedeniyle dördüncü çeyrekte gerçekleşti.

Diğer merkez bankalarının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabilecek olması da doların cazibesini zedeleyen bir faktör.

Swap yatırımcıları şu anda Fed’in 2024 yılında, ilki mart ayında gerçekleşecek şekilde, en az 150 baz puan faiz indireceğini fiyatlıyor.

Bloomberg tarafından derlenen CFTC verilerine göre Fed’in aralık toplantısından bu yana hedge fonları, varlık yöneticileri ve diğer spekülatif piyasa oyuncularını kapsayan işlemciler 19 Aralık’ta sona eren haftada doların düşeceğine yönelik pozisyonlarını artırdılar.

Buna göre söz konusu dönemde dolar düşüşüne bağlı pozisyonların sayısı bir önceki haftaya göre 10 bin artışla 39 binin üzerine çıktı.

Stockholm merkezli SEB AB’de sabit gelir ve Döviz stratejisti Amanda Sundstrom, “Piyasalar, Fed’in enflasyon baskılarını yeniden alevlendirmeden ekonomiyi canlandırmaya yetecek kadar faiz indirimi yapacağı bu ‘Goldilocks’ senaryosuna göre konumlanmış durumda” dedi ve ABD verileri zayıfladıkça dolardaki zayıflığın muhtemelen 2024’te de devam edeceğini, ancak bunun, dolar gibi güvenli bir limandan kaçışı teklifini teşvik etmek için yeterli olmadığını sözlerine ekledi.