Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL , Merkez Bankası'nın açıklamaları ve adımlarının yanında yurtdışında Türk Lirası'nın sıkışmasından dolayı swap faizlerinde görülen sert yükselişin etkisi ile düştü.

Kur gece geç saatlerde 5.3049 seviyesine kadar inerek son bir ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından hafifçe toparlanarak 5.35 civarında yatay seyre geçti. Daha sonra ise %2'nin üzerinde artarak 5.46'ya kadar çıktı, euro da 6.24'e, sepet kur 5.84'e yükseldi.

BorsaDA DÜŞÜŞ %6'YI AŞTI

Borsa İstanbul'da kayıplar %6'yı aştı, endeks böylece 2019 yılı kazancını geri verdi. Bankacılık endeksinde günlük kayıplar da %7'yi aştı. 2 yılık tahvil faizi %20.44'e, 10 yıllık faizi %18.23'e yükseldi. Türkiye'nin CDS'lerinde bugün 453 baz puana kadar yükseliş oldu. 

"TL YARATMA ÇABASI SATIŞLARI BERABERİNDE GETİRDİ"

Noor CM'den Mert Yılmaz Bloomberg HT'ye Londra'da TL'ye ulaşmanın getirdiği zorluğun, oradaki fon yöneticilerinin TL yaratma çabasıyla hisse senedi ve tahvil tarafında satışları beraberinde getirdiğini söyledi. Yılmaz "Endeks 94 bin üstüne atmadıkça borsa için çok olumlu bir şey söylemek zor. Seçimlerden sonra piyasalar buradan nasıl bir çıkış planı hazırlandığını görmek isteyecektir. Kurda istenen amaca ulaşıldı ama borsada ciddi zararların oluştuğunu göz ardı etmemek lazım." diye konuştu.

Londra'da Manulife Asset Management'ın kıdemli gelişen piyasalar analisti Richard Segal, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Türkiye geçen yazdan ders aldı ve durumun spiral şeklinde kontrolden çıkmasına izin vermeyecek" dedi.

Türk Lirası'nın yurtdışında gecelik borçlanma maliyetli son iki günde neredeyse 10 katına çıkarak yüzde 300 seviyelerini gördü  2001'den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Buna bağlı olarak TL Salı günü geç saatlerde bu haftaki kazancını yüzde 6'ya çıkardı ve geçen haftaki kayıplarını geri aldı.

Dolar/TL bu hareketi ile birlikte diğer gelişen piyasa paralarından pozitif ayrıştı. Baht ve peso, küresel anlamda merkez bankalarının yavaşlayan büyüme ile mücadele için gevşemeye gitmek zorunda kalacakları beklentilerinin arttığı bir ortamda, Asya paralarındaki düşüşe öncülük etti.

Mizuho Bank kıdemli Asya Döviz stratejisti Ken Cheung, "Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın güvercin tutumu, diğer merkez bankalarının gevşemeye gideceği beklentilerini güçlendirdi," dedi ve "Bu durum doları güçlendirirken, gelişen Asya paraları üzerinde baskı oluşturdu" şeklinde görüş bildirdi.