Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dün günü 6.8117'den tamamlayan Dolar/TL güne bu civarda başladı. Dolar Endeksindeki düşüşle kur daha sonra geriledi ve 6.80'in altına gevşedi ve en düşük 6.72'yi gördü, bugün birçok gelişen ülke para birimi de dolar karşısında yükseldi.

Kur Mayıs ayı başında 7.26 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüş, swap görüşmelerine dair haber akışı kurun zirveden düşüşünde etkili olmuştu. Uzun süre 6.80 civarında dalgalanan kur geçen hafta artan risk iştahıyla 6.69'a kadar çekilmiş ancak kalıcı olamamıştı.

Ünlü Menkul Değerler bir notunda kurda gerilemenin devam etmesi için CDS'in de düşmesi gerektiğini belirtti. Notta "Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primleri uzun bir süre 600 baz puanın üzerinde seyrettikten sonra 550 baz puana doğru geri çekilmiş durumda. Bu durum TL üzerindeki baskının azalması bakımından önemli olmakla birlikte mevcut seviyelerin hem Türkiye’nin tarihsel ortalamasına hem de diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla TL lehine anlamlı bir iyileşme olması için CDS primlerinin aşağı yönlü hareketini sürdürmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadesi yer aldı.

Bugün yurt içinde kritik bir veri bulunmazken yarın Mayıs ayı enflasyon verisi takip edilecek. Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine göre Mayıs'ta enflasyonun yüzde 0.7; yıllık bazda ise yüzde 10.66'ya gerilemesi bekleniyor.

Yurt dışında da haftanın devamında ABD tarım dışı istihdam verisi ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek, AMB'nin parasal genişleme programını artırması bekleniyor.