Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Dolar/TL 2.99'un üzerini gördü

Dolar/TL 2.99'un üzerini gördü

  • Güne yükselişle başlayan TL sabahki kazançlarını geri vererek, 2.99 seviyesinin üzerini gördü (15:50'de güncellendi)

Giriş: 14 Aralık 2015, Pazartesi 09:42
Güncelleme: 14 Aralık 2015, Pazartesi 15:54

(15:50'de güncellendi)

Bugüne 2.9630 seviyesinden başlayan dolar/TL, kademeli olarak yükselerek yaklaşık 2.9750 seviyesine tırmandıktan sonra hız kesti. Dolar/TL, TSİ 09:50 itibariyle 2.95 seviyesinin altında işlem gördü. TL, yaklaşık olarak saat 11:00'de yükselişe geçen dolar karşısında 2.99 seviyesini aştı.

Cuma günü, küresel piyasalara paralel artan volatilite ile negatif bir seyir izleyen yurt içi piyasalarda döviz kurları ve faizler yükselirken, BIST 100 endeksi düşüş eğilimini sürdürmüştü. Dolar/TL ise, 2.9208'den başladığı Cuma gününü sert yükselişin ardından 2.98 seviyesinde tamamlamıştı.

Piyasaların gözünün bu hafta Fed'de olacağını söyleyen analistlere göre 3.00 seviyesi psikolojik direnç noktası oluşturuyor. Olası geri çekilmelerde ise 2.9450 seviyesi destek noktasını oluşturuyor.

Türk Lirası, yatırımcıların Fed'in 16 Aralık faiz kararı öncesi pozisyon azaltımına gitmesiyle birlikte öcneki kazançlarını geri verdi. Dolar/TL TSİ 14:26'da yüzde 0.2 yükselerek 2.9891 seviyesinden işlem görürken, euro/TL yüzde 0.3 yükselerek 3.2843 seviyesinden alıcı buldu.

Londra'da London Capital Group analisti İpek Özkardeşkaya, Bloomberg News ile gerçekleştirdiği bir mülakatta “Fed şahinlerinin gelişen piyasa paralarını boğaların eline bırakma olasılığı az çünkü Fed'den gelecek olası faiz artışına ilişkin beklentiler Çarşamba günü kararı öncesinde dolarda kısa pozisyonlar için önemli bir durulma sebebi” dedi.

Türkiye iki yıllık tahvilin faizi 16 baz puan artarak yüzde 11.15 seviyesine geldi ve Ağustos ayından beri en uzun yükseliş sürecinin yedinci gününde de yönü yukarı oldu. 10 yıllık tahvil faizleri 7 baz puan artarak yüzde 10.78 seviyesine geldi.

Özkardeşkaya, “Yatırımcıların Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına gelişen piyasalar riskine minimum derecede maruz kalarak girme isteğiyle birlikte, daha fazla kar realizasyonu görebiliriz” dedi ve Fed'in güvercin tavır alma durumunda Dolar/TL'nin 2.80 – 2.85 bandına oturabileceğini belirtti.

Borsa İstanbul (BIST 100) bugün Mart 2014'ten bu yana görülen en düşük seviyeye inmeye hazırlanıyor.

(15:50'de güncellendi)