Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dolar karşısında haftalık değişimler dikkate alındığında en uzun yükseliş serisine imza atan Türk Lirası, Fitch'ten gelen pozitif habere rağmen yükselen 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizleri sonrasında gelişen piyasalardaki diğer ülkelere katılarak düşüş kaydetti.

Dolar/TL kurunda ilk işlemlerde yeniden 7 seviyesini gördü. Küresel piyasalarda tahvil getirilerinde yükseliş ivmesi etkisini gösterirken, Bloomberg Dolar Endeksi de yeni haftaya yüzde 0,3 yükselişle girdi.

Türkiye'nin risk primi 285 baz puan seviyesinden işlem görürken gösterge tahvil faizi yüzde 14,89 seviyesinde.

Hazine, beş yıl vadeli, üç ayda bir kupon ödemeli TLREF endeksli tahvilin ihalesinde 3,46 milyar TL’lik teklife karşılık 2,3 milyar TL satış gerçekleştirildi. İhalede dönemsel faiz yüzde 4,31’de oluştu.

Fitch Türkiye'nin görünümünü yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesinde görünüm yukarı yönlü revize edildi. Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü ise “negatif”ten “durağan”a yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşunun cuma günü yayımladığı değerlendirme sonucunda, Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç basamak altında, Brezilya ve Güney Afrika ile aynı seviyede kalmış oldu. Fitch açıklamasında, Türkiye’de yeni ekonomi yönetiminin daha istikrarlı ve ortodoks bir politikaya dönmesinin geçen yıl düşen rezervler, yüksek cari açık ve azalan yatırımcı güveni nedeniyle ortaya çıkan kısa vadeli dış finansman risklerini azalttığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasında sadeleşmeye gittiği anımsatılarak, yatırımcı duyarlılığı ve yerel aktörlerdeki değişimin Türk lirasının önemli ölçüde değer kazanmasına, risk priminin düşmesine ve bazı net sermaye girişlerine yol açtığı ifade edildi. Kurum, Türkiye’de enflasyonun 2021 ve 2022 sonunda sırasıyla %11 ve %9,2’ye gerilemesini bekliyor. Koronavirüs pandemisi önlemlerine karşın Türkiye’nin 2020’de yüzde 1,4 ile pozitif büyümeyi sürdürdüğünü öngören Fitch’in 2021 büyüme tahmini ise yüzde 5,7 seviyesinde.

Döviz mevduatlarında düşüş ivmesi durdu

Türk Lirası'nda düşüş serisi etkisini hissettirirken son veriler yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının 12 Şubat haftasında yine yükseldiğini gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayımladığı verilere göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 12 Şubat haftası itibariyle 2,7 milyar dolar artış kaydederek yeniden 235 milyar doların üzerine çıktı.

Bundan önceki iki haftada döviz mevduatlarında 3,2 milyar dolarlık düşüş kaydedilmişti.

12 Şubat haftası itibariyle gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,3 milyar dolarlık artış gerçekleşti. Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 1,4 milyar dolar artış gösterdi.

Yılbaşından bu yana yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 822 milyon dolar arttı.