Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın dünkü faiz değiştirmeme kararına ilk tepki olarak sınırlı düşüşle 5.37'den 5.36'ya çekilen kur daha sonra yükselişe geçerek 5.44'ü test etti.

Dolar/TL bu sabah da en yüksek 5.4566'yi gördü, euro %0.3 artışla 6.16'da, sepet kur %0.3 artışla 5.80'de seyrediyor.

YÜKSELİŞİN NEDENİ

Merkez Bankası dün sürpriz yapmayarak faiz oranlarını değiştirmedi, piyasalarda da beklenti faizlerin değişmemesi yönündeydi.

Ahlatçı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yücel Tonguç Erbaş kurdaki yükselişe dair Bloomberg HT'ye şu değerlendirmeyi yaptı; "Artık kur tarafında Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaya rağmen aşağı yönlü hareket sınırlı kalıyor. Aslında Merkez Bankası dün karar almasaydı da belki 3 - 5 kuruşluk yukarı hareketi görecektik. Bunun yanı sıra bir grup yatırımcı da yerel seçimler öncesi 'Döviz pozisyonu alayım mı' diye bekliyordu. 'Ben buradan pozisyon alarak kur riski tarafında kendimi korumaya alayım' diyenler vardı.

Görünen o ki Merkez kararı sonrası kurda kalıcı bir aşağı hareket olmadı, ortalamaların üstündeyiz. Dolayısıyla 5.40'ların üstüne doğru fiyatlama görünce talebin biraz daha arttığını düşünüyorum."

Erbaş "son 4-5 aydır yaşanan 5.25 - 5.53 arasındaki yatay bandın hala kırılmadığını belirtti ve yerel seçime kadar kurun biraz daha hareketli kalabileceğini ifade etti.

Yurt içinde bugün kuru etkileyecek veri akışı bulunmuyor, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek.