Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'nin İran'dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, ABD ile yaşanan S400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi ve dolar endeksinin 22 ayın en yüksek seviyesine yakın seyretmesi gibi faktörler son dönemde TL'nin değer kaybetmesinde etkili oluyor.

Geçen hafta İstanbul'da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasının ve seçim belirsizliğinin azalmasıyla 5.71'e kadar gerileyen kur Merkez Bankası'nın rezervlerine yönelik endişelerle yeniden 5.85'in üzerine yükselmişti.

Kur bugün %1'in üzerinde artışla 5.8918'e yükselirken euro %0.6 artışla 6.59'a, sepet kur 6.23'e yükseldi. Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul 100 Endeksi ise akşam saatlerinde eksiye geçti.

Piyasada bugün kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmazken yarınki Merkez Bankası faiz kararı önemli olacak. Faiz oranlarında bir değişiklik yapılması beklenmiyor.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede ABD'de son verilerin kuvvetli geldiğini, dolar endeksinin de yükseldiğini hatırlatarak "Bu TL gibi borçlanma zorunluluğu olan para birimleri için iyi haber değil. Petrol fiyatlarında yükseliş ve içerideki siyasi gelişmeler de TL üzerinde baskı oluşturan diğer unsurlar.." diye konuştu.

Deniz Yatırım yolladığı bir notta "kurda ülke risk priminin yükselişine paralel lira aleyhine oluşum gözleniyor. 5.85-6.00 direnç, 5.74-5.6950 destek olarak izlenebilir." değerlendirmesini yaptı.

COMMERZBANK'TAN TL YORUMU

Commerzbank TL'ye ilişkin yaptığı değerlendirmede İran'dan petrol ithalinde Türkiye dahil 8 ülkeye tanınan yaptırım muafiyetlerinin kaldırılmasının Lira için negatif olduğunu bildirdi. Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonda önemli belirleyici olduğuna dikkat çeken kurum "Merkez Bankası enflasyon trendinin yılın 2. yarısından sonra istikrar kazanacağını belirtiyor. Ancak TL'deki değersizleşme bu hikayeye zarar veriyor.

TL'nin en güçlü olduğu dönemde enflasyon yüzde 20'nin altına güçlükle gerilemişken petrol fiyatlarının yükselmesi veya Lira'nın daha da değer kaybetmesiyle enflasyonun yeniden %20'nin üzerinde yükseleceğini öngörmek zor değil" ifadelerini kullandı.