Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar Türk Lirası karşısında, İstanbul'da tekrarlanan belediye başkanlığı seçimini Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nun önemli bir oy farkı ile kazanması sonrası sert düştü.

Dolar/TL bir aydır devam eden siyasi belirsizliğin sona ermesinin ardından gece yarısı ilk işlemlerde yaklaşık yüzde 1.5 düşerek 5.72'nin altını gördü. Daha sonra S400 konusundaki haber akışıyla kayıplarını tamamen geri aldı ve yeniden 5.82'ye çıktı.

Tokyo'da Mizuho Bank Ltd. gelişen piyasa Döviz traderı Hironori Sannami, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "İktidar partisinin seçim sonucunu kabul etmesi, önceki seçimden bu yana süren belirsizliğin sona ermesinden dolayı, piyasa tarafından memnunlukla karşılandı," dedi ve "Yatırımcıların genel anlamda yüksek faizli gelişen piyasa varlıklarını satın almaları ile birlikte, Türk Lirası ayrıca bu genel havadan da faydalanacak" değerlendirmeinde bulundu.

İktidar partisi ile ittifak yapan MHP lideri Bahçeli'nin erken seçim olmayacağına ilişkin açıklamaları da bazı yatırımcılar için belirsizliğin azalmasına yardımcı oldu.

Londra'da Nomura Holdings Inc. ekonomisti İnan Demir, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasa bu riskin ortadan kalkmasından memnun, ancak ilk reaksiyonun ötesinde, yatırımcılar sorulara yanıt arayacak," dedi ve "Daha fazla popülizm olacak mı? Kabinede değişiklik olacak mı? Artan bir milliyetçilik etkisi olacak mı?" şeklinde konuştu.

Brown Brothers Harriman & Co. döviz strateji küresel başkanı Win Thin, "Siyaset, muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul belediye başkanlığı seçimini kazanmasının ardından sahnenin merkezine oturdu," dedi ve "İmamoğlu önceki seçimde az olan farkı yaklaşık 800,000 oya çıkardı ve bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde zorluklar olabileceğini işaret ediyor. İlk tepki TL alımı şeklindeydi, ancak siyasi gerilimin artabileceğini düşünüyoruz ve buna bağlı olarak bu son ralli konusunda şüphemiz var" değerlendirmesinde bulundu.

Türk Lirası dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti ve Arjantin pesosunun ardından en fazla değer kaybeden gelişen ülke parası oldu.