Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta 5.73 - 5.77 bandında hareket eden Dolar/TL bu sabah saatlerinde 5.77 civarında başladı, ardından 5.80'in üzerini gördü. Euro 6.39'dan 6.42'ye çıkarken sepet kur 6.08'den 6.11'e çıktı.

Geçen hafta açıklanan büyüme ve enflasyon verileri, NATO Zİrvesi öncesinde ve sonrasında gelen açıklamalar kurda kısmi oynaklıklara neden olmuştu.  

Yurt içi piyasalar bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kararına odaklandı. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor ancak indirim miktarına dair beklentiler karışık. Merkez kararı Perşembe açıklanacak. Yine bu hafta ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararları doların hareketinde belirleyici olacak.

Aktif Bank Ekonomisti Can Ayan Bloomberg HT'ye piyasaların Merkez Bankası'ndan 200 baz puana kadar indirim fiyatladığını belirterek "bizim beklentimiz 175 bp faiz indirimi olması. Merkez Bankası'nın 8'den 12ye çıkarılan PPK toplantı sayısı bankanın daha fazla müdahale edebileceği beklentisini artıracaktır. O yüzden önden yüklemeli indirim olabilir ama tamamını bu toplantıda harcamak istemeyecektir" değerlendirmesini yaptı.

Bugün Merkez Bankası'nın beklenti anketi piyasaların radarında olacak, ABD'de ise kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor.

Işık FX Türkiye ve ABD'de açıklanacak olan ekonomik verilerin yanı sıra, TCMB ve FED'in açıklanacak olan faiz ve politika kararları ile önümüzdeki yıllara ilişkin açıklayacakları projeksiyonlarla da volatil işlemler olabileceğini belirtti. Açıklamada "Teknik olarak kurdaki olası geri çekilmelerde, 5.7340 ve 5.7100 destek noktaları ilk etapta takip edilecek olup, 5.7100 in kırılması halinde 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyeleri(5.67 civarı)  hedef haline gelebilir. Kurda yeniden oluşabilecek TL aleyhine fiyatlamalarda ise  5.7740 ve 5.7930 direnç noktalarını izleyeceğiz" ifadesine yer verildi.

Gelişen ülke para birimlerinde bu sabah dolara karşı en çok değer kazanan % 0.3 ile Meksika pesosu oldu,