Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , Rusya’nın Swift sisteminden çıkarılacağına dair haberlerle yeniden 14 seviyesinin üzerine çıktıktan sonra gün içi kayıplarını sildi. Küresel piyasalarda doların kuvvetlenmesi de dolar kurundaki yükselişte etkili olmuştu.

Dolar/TL geçen hafta 13,78 seviyesine kadar geriledikten sonra yeni haftaya yüzde 2’den fazla yükselerek 14,10 civarında başladı. Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı peformansını ölçen Bloomberg Dolat Spot Endeksi de pazartesi günü yüzde 0,6 yükseliş kaydetti.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 581 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22,87 civarında seyrediyor. Türk lirası Londra gecelik faizi ise yüzde 229 civarında bulunuyor. Türkiye'nin 5 yıl vadeli eurobondunun faizi ise yüzde 7,75 civarında seyrediyor.

Ruble offshore işlemlerde çakıldı

Hafta sonu Batılı ülkelerin Rusya'yı swift sisteminden çıkarma kararı alması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silahları da kapsayan caydırıcı güçlerin hazır olması yönündeki çağrısını takiben Rus rublesi offshore işlemlerde yüzde 29 geriledi.

Bloomberg'in verilerine göre Rus rublesi dolar karşısında 117.81 seviyesini test etti. Moskova Borsası yabancı para cinsi repo piyasasının askıya alınacağını duyurdu. Borsada döviz ve para piyasası işlemleri olağan başlangıç saatinden 3 saat geç açılacak.

Bunun yanında Rusya Merkez Bankası, aracı kurumlara yabancı tüzel kişilerin ve bireylerin Rus menkul kıymetlerini satmasına engel getirmeleri talimatı verdiğini açıkladı.

Rusya'ya yönelik swift yaptırımına iki ülke daha katılıyor

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkesinin Rusya'nın uluslararası ödemeler ağına erişimini bloke edeceğini söyledi.

Japonya'nın katılımıyla G-7 ülkelerinin tamamı Rusya'ya karşı swift yasağına katılmış oldu.

Başbakan Kishida Japonya'nın Rusya'ya karşı başka yaptırımlar da planladığını ve Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık olağanüstü insani yardım gönderdiklerini belirtti.

Japonya'nın yanında Güney Kore de Rusya'ya karşı swift yaptırımı adımı attı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Rusya'ya yönelik ihracat kontrolleri ile birlikte swift yaptırımının da devreye alınacağını belirtti.

Altın fiyatları geçen haftanın son gününü düşüşle kapattıktan sonra yeni haftaya yüzde 1’den fazla yükselişle başladı. Gram altın da küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişle yeniden 850 TL üzerini gördü.

Hafta sonu gelen yaptırım kararları ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus caydırıcı güçlerinin özel savaş görevi durumuna geçirilmesini emretmesinin ardından offshore piyasadaki işlemlerde ruble sert düştü. Rusya yaptırımlarının küresel piyasalarda yarattığı tedirginlikle beraber yatırımcılar yeniden güvenli limanlara yöneldi.

Goldman Sachs Rusya’nın ana üreticisi olduğu emtiaların ralli yapacağını düşündüğünü söyledi. Rusya alüminyum, nikel, paladyum, petrol ve doğalgaz gibi ürünlerin ana üreticisi konumunda bulunuyor.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen hafta küresel piyasalarda yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle 1.973 dolara kadar tırmanmıştı. Jeopolitik risklerin hafiflemesiyle cuma gününü 1.888 dolardan kapatan değerli metal, yeni haftaya yüzde 1’den fazla yükselişle 1.908 dolar civarında başladı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, küresel altın fiyatları ve dolar kurunda yaşanan yükselişle geçen hafta 920 TL’ye kadar tırmanmıştı. Cuma günü 836 TL’ye kadar düşen gram altın, yeni haftaya dolar kuru ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişi takip ederek 864 TL seviyesinde başladı.

Dolar, yeni haftaya girilirken neredeyse tüm para birimlerine karşı değer kazanırken euroya karşı yüzde 1 yukarıda.

Güvenli liman arayışı ABD tahvillerinde de ralliye yol açıyor. 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi yedi baz puan düşerek yüzde 1,90’a indi.

Altın yüzde 1,1 yükselişle ons başına 1.900 doları aştı. Petrol fiyatları ise yüzde 5 civarı yükseliyor.

Amerikan ham petrol aktif kontratı 96,5 dolar, Brent aktif kontratı ise 102,3 dolardan alıcı buluyor.

Hisse senetleri vadelileri ise sert açılışlara işaret ediyor. Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 3,8 ekside. ABD vadeli endekslerinden S&P 500 yüzde 2,6, Nasdaq 100 ise yüzde 2,8 değer kaybediyor.

Asya Pasifik’te kayıplara Hong Kong öncülük ediyor, Hang Seng yüzde 1,4 aşağıda.

Putin'den nükleer tehdit, Batı'dan sert yaptırımlar

Rusya’nın başkent Kiev dahil Ukrayna’ya geniş çaplı saldırıda bulunması batı ülkelerini Rusya Merkez Bankası ile işlem yasağı ve swift sisteminden çıkarılmanın da dahil olduğu sert ekonomik yaptırımlara yönlendirirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptırımlara nükleer caydırıcı güçlerini alarm durumuna geçirerek karşılık verdi.

Hafta sonu alınan karara göre Batılı devletler bir dizi Rus bankasını, bankalar arasında trilyonlarca dolarlık işlemin gerçekleştirilmesinde kullanılan swift mesajlaşma sisteminden çıkarılması konusunda anlaştı. Karar sonrası Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Rusya Merkez Bankası ile tüm işlemlerin yasaklanmasında anlaşıldığını duyurdu.

Avrupa Birliği ayrıca tüm hava sahasının Rus uçaklara kapatıldığını açıkladı ve Ukrayna’ya 450 milyon euroluk askeri yardım sağlamayı taahhüt etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu gelişmelerin gölgesinde ülkesinin nükleer caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirme emri verdi.

Pentagon ise bu hamleyi “hesap hatası riskini yükselten gerginliği artırıcı bir adım” olarak yorumladı. Rus ve Ukraynalı yetkililer Belarus-Ukrayna sınırında görüşmeyi kabul etti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy görüşmelerden sonuç almayı beklemiyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, tarihi bir politika değişikliğine giderek savunma harcamalarını GSYH’nin yüzde 2’sine çekme ve 100 milyar euroluk savunma fonu kurma kararı aldığını açıkladı.

Şirketler cephesinde ise BP, Rus petrol şirekti Rosneft ile ortaklıktan çekilerek 25 milyar dolarlık zararı bilançosuna yazacağını bildirdi.