Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Mario Draghi, İtalya’nın yeni hükümetini kurma yolunda ilerliyor.

Draghi, partilerle yaptığı görüşmelerin ikinci turunu hafta başında gerçekleştirmiş olacak. Draghi'nin ticaret birlikleri ve sektör liderleriyle de görüşmesi öngörülüyor. Görüşmelerin olumlu havada geçmesi beklenirken Draghinin güven oylamasından önce bu hafta kabinesini açıklayabileceği belirtiliyor.

İtalya’da Giuseppe Conte’nin istifa etmesi ve yeni hükümet için yeterli desteği alamamasından sonra Draghi neredeyse tüm partilerin desteğini arkasında toplamış durumda.

İtalya’nın Avrupa Birliği’nden almak üzere olduğu 200 milyar euronun nasıl harcanacağına dair tartışma Conte’nin istifasına neden olmuştu. Geçen yıl yüzde 9 civarında daralan ekonomiyi Draghi’nin yeniden nasıl canlandıracağı da bir diğer merak konusu.

Kabine seçimi sorun olabilir

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ise siyasetteki müesses nizamı şaşırtarak geçen hafta eski merkez bankacısı Draghi’nin başbakan olmasını istemişti. İtalya’nın gelecekteki liderinin ilk görevi ulusal birlik hükümetini bir araya getirmek olacak.

Kabine konusundaysa Draghi bir çıkmaz içine girebilir. Mario Monti liderliğindeki İtalya’nın son teknokrat hükümeti büyük partilerden isimlere bakanlık vermediği için siyasi bir yaylım ateşine tutulmuştu. Eğer Draghi’de büyük partilerinden temsilcileri kabinenin dışında bırakırsa benzer bir problem ile karşılaşabilir.

Draghi için partiler ne diyor?

Parlamentoda en çok sandalyesi bulunan parti konumundaki 5 Yıldız Hareketi (M5S), Draghi'nin kuracağı hükümete ilk başta "hayır" derken, bu tutumunu yumuşatmışa benziyor. Partinin ileri gelen isimleri, Draghi'ye kapıyı kapatmamak gerektiğini belirtirken, bazı isimler de Draghi'nin teknokrat değil, siyasi bir kabine oluşturması beklentisini dile getiriyor.

M5S'nin halihazırda Giuseppe Conte liderliğindeki hükümette koalisyon ortağı olan merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) ise salgın döneminin neden olduğu krizden çıkılması için Draghi'ye tam destek verilmesi görüşünü savunuyor.

İtalya'da 13 Ocak'ta koalisyondan ayrılarak hükümet krizine yol açan Italia Viva partisi lideri Matteo Renzi de Draghi'nin kuracağı hükümeti destekleyeceğini baştan açıklayanlar arasında yer aldı.

Draghi'ye bir destek de sağ ittifakın kilit partilerinden Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu Forza Italia'dan geldi. Berlusconi, Draghi ismini ilk kendilerinin önerdiğini belirterek, destek verecekleri sinyalini verdi.

Sağ ittifakın lider partisi konumundaki aşırı sağcı Lig'in lideri Matteo Salvini, Draghi'ye yaz aylarında seçime gitmek koşuluyla destekleyebileceklerini ancak Draghi'nin kabinesinde M5S, PD gibi eski koalisyondan isimlere yer vermesi halinde muhalefette yer alacaklarını kaydetti.