Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan DSO Başkanı Keçeci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadelede iş dünyasından destek istemesine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

Keçeci, enflasyon sadece “benim meselem değil bütün dünyanın meselesi” dediği konuşmasında, enflasyona neden olan iç ve dış sebepleri şöyle sıraladı:

“Dış sebeplere baktığım zaman emtia piyasalarındaki arz talep dengesizlikleri, küresel arz zincirindeki aksaklıklar, Çin’in salgın tedbirlerini sıkılaştırması, Rusya-Ukrayna savaşı, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, lojistik maliyetlerinin yüksek seyretmesi dünyada hatırı sayılır enflasyon sebepleridir. Biz de ise (iç sebepler), kur krizleri, kontrolsüz parasal gelişme, TL’den kaçış, tüketimi tetikleyen negatif faiz, merkez bankası ile para politikasının itibar kaybıdır.

Öncelikle bu sebeplerin üzerine gitmemiz gerekir. Enflasyondan en fazla sıkıntı yaşayan kesimin başında biz geliyoruz. Öyle ki, şu anda müşterimize fiyat veremiyoruz. Bugünden yarına işletmelerdeki maliyetlerimizi hesaplayamaz hale geldik. Dolayısıyla bizim sanayici olarak yapabileceklerimiz olmakla beraber, mutlak surette siyasi iktidarın da bu konuda saydığımız özellikle enflasyona sebep olan iç sebeplerin üzerine gitmesi gerektiğini düşünüyorum.

İşletmeci ve üretici olarak biz de çok dardayız. Onun için topyekûn geliştirilecek bu konuyu bildiğine inandığımız ekonomistlerimizin getireceği yöntemlerle bizim üzerimize düşecek görev neyse bu dertten kurtulmak için yaparız.”