Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ABD'nin Çin mallarına uyguladığı gümrük tarifelerinin uluslararası kurallara aykırı olduğunu kaydetti. Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump'ın 550 milyar dolardan fazla Çin ürününün ithalatına gümrük vergisi getirerek Pekin'e karşı yürüttüğü ticaret savaşında elini zayıflatacak.

DTÖ'nün üç uzmanından oluşan bir panel, Salı günü yaptıkları açıklamada, ABD'nin 2018 yılında Çin mallarına tarife uygulayarak uluslararası kuralları ihlal ettiğini duyurdu.

Bu karar Pekin'in Trump'ın ticaret savaşının WTO kurallarını ihlel ettiği yolundaki tezini güçlendirirken, Washington yönetimi bu kararı, 60 gün içinde temyiz ederek etkin bir şekilde veto edebilir. Bu nedenle, Trump yönetimi halihazırda DTÖ'nün temyiz bölümünü felç etti ve bu taktikle dünyanın ticaret konusundaki hakem kuruluşunu savunmasız bıraktı.

Anlaşmazlık Trump yönetiminin 1970'ler dönemindeki ticaret yasasını 2018 yılında tek taraflı olarak Çin'e karşı ticari anlaşmazlık konularında kullanmaya kalkması etrafında yoğunlaşıyor.