Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ünlü tıp dergisi Lancet’te yayımlanan ve dünyanın dört bir yanından önemli bilim insanlarının imzasını taşıyan bir makalede, henüz üçüncü doz Kovid-19 aşısının çoğu insana uygulanmasına gerek olmadığı değerlendirmesine yer verildi.

ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) iki uzmanının da dâhil olduğu bilim insanları, hükümetlerin aşılanmamış kesimlerin bağışıklığına odaklanmasının ve üçüncü doz aşıların nasıl daha etkili olacağını gösterecek verileri beklemelerinin daha doğru olacağını belirtti.

Makalede, çok erken veya çok kapsamlı şekilde uygulanmaları durumunda üçüncü doz aşıların yan etkileri olabileceği uyarısında bulunuldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Özel Temsilcisi David Nabarro da gelecek ay ve yıllarda dünyanın her yerinde Kovid-19 aşılarının sağladığı korumayı yenebilecek varyantların ortaya çıkabileceğini belirterek, diğer ülkeler aşılama konusunda yetişene kadar zengin ülkelerin üçüncü doz aşılamayı bekletmeleri çağrısını yaptı.

ABD'de Biden ve Fauci'den ortak açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ağustos'ta, ülkede hızla yayılan ve ekonomik toparlanmayı yavaşlatan virüsün daha bulaşıcı Delta varyantına ve gelecekteki varyantlara karşı üçüncü doz destek aşılarına 20 Eylül'de başlanacağını duyurmuştu.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci de 3 Eylül 2021 tarihinde gazetecilere verdiği demeçte, Amerikalıların hepsinin Kovid-19'a karşı tam olarak aşılanmış sayılmak için üçüncü doz mRNA aşısı almaları gerekeceğine inandığını söylemişti.

Japonya'da 3. doz gündemde

Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı 14 Eylül 2021 tarihli haberinde, Japonya’da Kovid-19 Danışma Heyeti’nin salgının varyantlarıyla mücadelede yıl sonuna kadar üçüncü doz aşının vurulmasını planladıkları belirtildi.

Heyet, ikinci dozdan altı ay sonra Kovid-19'a karşı üretilen antikorun düştüğü ve Japonya'da etkisini gösteren Delta dahil çeşitli varyantlara karşı aşının etkisini kaybettiğini dikkate aldı.

Aşı üretici firmaların üçüncü dozun gerekliliğine yönelik çağrıları üzerine heyetin, istekli kişilere yıl sonuna dek bu dozun vurulması için planlamayı uygulamaya alacağı bildirildi.

İsrail: BioNTech'in 3. dozu 4 kat daha fazla koruyor

İsrail Sağlık Bakanlığı 23 Ağustos’ta 2021’de BioNTech-Pfizer aşısının üçüncü dozunu olan 60 yaş ve üstü kişilere yönelik araştırmasının bazı sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 60 yaş ve üstü kişilerde üçüncü dozun, vurulduktan 10 gün sonra enfeksiyona karşı ikinci doza oranla 4 kat daha fazla koruma sağladığı belirtildi.

Buna ek olarak aynı yaş grubundaki kişilerin üçüncü dozu olduktan 10 gün sonra hastalığı ağır atlatma veya hastaneye yatma riskinin de azaldığı, aşının bu durumlara karşı da 5-6 kat daha fazla koruma sağladığı ifade edildi.

İsrail, geçen ay sonunda 60 yaş üstü, 13 Ağustos'ta 50 yaş üstü, 20 Ağustos'ta da 40 yaş üstü kişilere üçüncü doz aşı yapılmasına karar vermişti.

Bu yaş gruplarına ek olarak sağlık çalışanları, öğretmenler ve hamilelere de üçüncü doz yapılmasına başlanmıştı.

İngiltere'de 3. doz 50 yaş üstü insanlara yapılacak

İngiltere’de Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi (JCVI) 14 Eylül tarihinde yaptığı açıklamada, 3. dozun 50 yaş üstü ve risk altında olan insanlara uygulanacağını açıkladı. Risk altında olan gruplar içerisinde, bakım evlerinde yaşayanlar, sağlık çalışanları ve kronik hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılananlar insanlar yer alıyor.

Komite ayrıca, 3. dozun 2. dozdan altı ay sonra yapılabileceği bilgisini verdi. 3. doz Kovid-19 aşısı için Pfizer/BioNTech firmaları tarafından geliştirilen aşıdan tek doz öneren Komite, Moderna aşısı için yarım dozun yeterli olacağını açıkladı.