Advertisement

Norveç, varlık fonunun bu yıl Avrupa hisselerinin performansını geride bırakan Kuzey Amerika hisse senetlerindeki pozisyonunu artırmak istiyor.

Norveç Maliye Bakanı Jan Tore Sanner, dünyanın en büyük ülke yatırımının nası yönetilmesi konusuna değindiği yıllık resmi raporunda "Önerdiğimiz değişiklikler yatırımların küresel olarak listelenen şirketlerin değer yaratımı dağılımını daha iyi temsil etmesini garanti altına alacak." dedi. Söz konusu teklif parlamentoya sunulacak.

Planlanan değişiklik fonun hisse portföyünün yaklaşık yüzde 6.5'inin Avrupa hisselerinden ABD hisselerine kaydırılmasını öngörüyor. Bunun rakamsal karşılığı ise 51 milyar dolar.

Fon, Norveç'in on yıllık hızlı artışın ardından 1.1 trilyon dolara ulaşan birikiminin risk profilini değiştirmek istemesinden dolayı geçen yıllarda belirli değişimler geçirdi. Geçen yıllarda en fazla göze çarpan değişikliklerden biri fonun portföyünde hisse senetlerine ayrılan payın yüzde 60'tan yüzde 70'e çıkarılması oldu.

Bakanlık tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada fonun gelişen piyasa hisselerindeki dağılımının hala değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada "Gelişen piyasa hisseleri piyasası yatırımları çeşitlendirmeyi artırabilir ve daha fazla beklenen getiri için fırsatlar oluşturabilir." dedi.