Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

E-ticaret ve ödeme sistemleri dünyası yılın en yoğun haftasına hazırlanırken 'güvenlik' hem satıcılar hem de alıcılar için en önemli konuların başında geliyor. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan İyzico Kurucu Ortağı ve CEO'su Barbaros Özbuğutu, e-ticaretin olmazsa olmazının güvenlik olduğunu söyledi. Şirket olarak dünyadaki tüm sertifikasyon süreçleri içerisinden geçtiklerini, bunun yanı sıra TCMB'nin de bütün denetimlerinden de geçtiklerini kaydeden Özbuğutu, bunun sadece altyapı ve veri güvenliği tarafında oluşturdukları bir kalkan olduğunu belirtti.

Güvenlik konusunda tüketici tarafında da dikkat edilmesi gereken çok önemli konular olduğunun altını çizen Özbuğutu, "Efsane Cuma süreci içerisinde sadece bir yerde indirim var yazıyor diye o indirimin olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Burada fiyatları karşılaştıran siteler çok yardımcı olabiliyor. Yönlendirildiği sayfaların güvenli olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Tabi ki, bundan sonraki dönemde daha çok gündem de olacak ödemeyi açık kredi kartı verisiyle yapmaktansa bir dijital cüzdan ile yapmak her zaman tüketici açısından da çok daha güvenli oluyor. Bu cüzdanlar yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Buradaki en büyük avantaj cüzdanınıza kredi kartı verilerini bir kere verdikten sonra artık hangi sitede alışveriş yaparsanız, eğer o cüzdanla ödeme yapabiliyorsanız bir daha o kredi kartı verisini girmemenizi ve e-ticaret sitesinin de hiç bir zaman o kredi kartı verisine ulaşmamasını sağlıyoruz. İyzico ile Öde'de tam bu çözüm aslında. Son derece iyi bir altyapı ve güvenli bir çözüm" diye konuştu.

'Efsane Cuma'da rekor kırılır ama sonraki süreçte e-ticaret stok tedariği sorunu yaşayacak'

2020 yılında e-ticaret toplam hacminin yüzde 60 gibi bir büyüme gösterdiğini ifade eden Özbuğutu, e-ticaret bu seneyi yeni rekorlar kırarak tamamlamasını beklediklerini söyledi. E-ticarete bu genel çerçeveden bakıldığında çok güzel bir durum gibi gözüktüğünü kaydeden Özbuğutu, "Ancak Türkiye'nin şu anki konjonktürü ve e-ticaret içinde yaşanan bazı konulardan dolayı sektörün bazı sorunlar yaşayacağı aşikar. Bunların en önemlisi e-ticaret sitelerinin ve satış yapan şirketlerin mal stok tedariğinde problemler olacak gibi gözüküyor. Bu durum bu haftaki indirim haftasına pek yansımayacaktır ve Efsane Cuma içinde rekorları görüyor olacağız ama ondan sonraki süreçte şu an için e-ticaretin en büyük problemi stok tedariği olacak ve bununla birlikte daha çok orta ölçekli ve küçük işletmeleri sorunlar bekliyor gibi gözüküyor" dedi.

'İyzico ekosisteminden bu ay 20 milyon adet işlem ve 4 milyar TL hacim geçer'

Efsane Cuma indirim döneminde geçen yıl ortalama sepet tutarının 200 TL civarında olduğunu hatırlatan Özbuğutu, "Web üzerinden gelen hacimde yüzde 120, mobilden gelen hacimde de yüzde 170 gibi bir artış yaşanmıştı. İyzico ekosistemi içerinde bu ay içerinde beklentimiz 4 milyar TL civarında hacim, 20 milyon adet işlem. Bu hacmi genel e-ticarete kurgularsa yine rekorlar dolu bir kasım ayı geçecek" diye konuştu.

'Ödeme sistemleri e-ticaretin kalecileri'

Ödeme sistemlerinin e-ticaret sektörünün kalecileri gibi olduğunun altın çizen Özbuğutu şöyle devam etti: "Her ayki durumu bir şut gibi dünürsek, gelen şutları tutuyorsunuz ama bir ay bir şutu tutamadığınız zaman çok büyük negatif etki de yaratabiliyor. Bu nedenle sektörün en yoğun dönemi olan kasım ayına kendimizi çok güzel hazırlayıp, altyapı yatırımlarını ve gerekli yatırımları sürekli yaparak, e-ticaret siteleri ile sürekli iletişimde olarak alt yapımızı hazır halde tutuyoruz."