Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Iyzico COO’su Orkun Saitoğlu, Türkiye'de hızlı bir dijitalleşme yaşandığını, Türkiye'nin e-ticarette yüzde 44 penetrasyon ile şampiyonlar liginin hemen altındaki ligde birinci sırada olduğunu kaydetti. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Saitoğlu, Türkiye'nin e-ticarette şampiyonlar ligine çıkma arifesinde olduğunu söyleyerek, "Finansal kapsayıcılığı artırarak, bu hizmetleri kullanmayan, kullanmakta tereddüt eden kişilere daha fazla ulaşmamız gerekiyor. Yıllar önce yaptığımız bir araştırmada 'E-ticaret yapmanızdaki en büyük engel nedir?' sorusuna yanıt 'güven' olarak veriliyordu. Korumalı alışveriş diye bir hizmete başladık. 'Onların alışverişlerinin güvencesi biziz' dedik. 4.2 milyon insan bu alışverişi yaptı. Büyük bir ihtimalle bu insanlar bugün de güvenli olarak internetten alışverişlerini yapıyor. Buradan baktığımız şekilde sektörü büyütmemiz gerekiyor. Aynı şekilde KOBİ'ler. Tabi ki değişik alternatif satış kanalları olacak. Onları kendi internet sitelerini kurmaları ve tüketiciye buradan direkt hizmet sunmalarını daha çok teşvik etmek gerekiyor. Hem arz hem talep iki tarafı da dijitalleştirirsek e-ticarette şampiyonlar ligine gireceğiz" diye konuştu.

‘E-ihracat menzilini 5 bin 100 kilometreye çıkardık’

Dijitalleşen dünyada KOBİ'lerin dijitalleşmesinin sadece yerel rekabet için değil, küresel rekabet için de çok önemli olduğunu vurgulayan Saitoğlu, "Türkiye'nin her şehrinden üye işyerimiz var ve dünyanın her yerine de satış yapıyorlar. Onların yurtdışından kolaylıkla ödeme almalarını ve o paraların hesaplarına çok hızlı bir şekilde geçmesini sağladık. Onlar kendi işlerinde büyürken onların finansal teknolojiler tarafında kafalarının rahat olmasını sağladık" dedi. KOBİ'lerin yurtdışına açılmasında çok destek olduklarının altın çizen Saitoğlu, Türkiye'de 2 bin 500 kilometre olan e-ihracat menzilini Iyzico ile çalışan KOBİ'ler için 5 bin 100 kilometreye çıkardıklarını belirtti.

‘Yılsonu hedefimiz 80-100 milyar TL işlem hacmine ulaşmak’

Iyzico'nun hızlı büyümesini ilk çeyrekte de devam ettirdiğini söyleyen Saitoğlu, üzerinde uzun zamandır çalıştıkları Iyzico Kart'ı çıkardıklarını ifade etti. Saitoğlu, kullanıcı sayısının aktifte 1 milyon kişiye ulaştığını belirtti. İlk günden bu yana yüzde 100’ün üzerinde büyüme yakaladıklarını vurgulayan Saitoğlu, yıl sonunda hedeflerinin 80-100 milyar TL işlem hacmine ulaşmak olduğunu söyledi. Şu an 210 çalışanları olduğunu ifade eden Saitoğlu, bu yıl sonunda bu rakamın 300’e yaklaşacağını sözlerin ekledi.

‘Kadın girişimcilere desteğimiz sürecek’

Türkiye’deki kadın girişimci ekosisteminin büyütmeyi hedefiyle Kadın Girişimci Destek Programı başlattıklarını hatırlatan Saitoğlu, geçen yılın ikinci yarısında başlayan program kapsamında 150 kadın girişimciye finanstan eğitime, pazarlama ve tanıtımdan özel indirimlere kadar birçok avantaj sunduklarını söyledi. Google, Good4Trust, IdeaSoft, Paraşüt, Mükellef ve Webtures ortaklığı ile hayata geçirdikleri proje ile altı ay boyunca kadın girişimcilere sadece finansal konularda değil, reklam ve satışlarını artırma konusunda da destek olduklarını ifade eden Saitoğlu, "Burada da çok mutluyuz ki işlem adetlerinde yüzde 43'lük, işlem hacimlerinde de yüzde 15'lik artış sağlamalarını başardık. Ama burada durmayacağız bu programlara altı ayda bir yeni kadın girişimcileri dahil edip kadın girişimciliğin artmasını sağlayacağız" dedi.