Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 2020-2021 Geçiş Raporu'nda birçok gelişen ülkede kamu bankalarının yükseliş trendi içinde olduğunu belirtti.

Raporda EBRD bölgeleri içinde yer alan ülkelerde 2000'li yılların ortalarından bu yana kamu bankalarının varlıklarını ikiye katladığı, birçok gelişen ülkede bankacılık sektörünün toplam varlıklarının yarısından fazlasının kamu bankalarında olduğu belirtildi.

Raporda Türkiye'deki kamu bankalarının durumuna ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Buna göre 2020 yılı itibariyle Türkiye'de banka şubelerinin yüzde 44'ü kamu bankalarına ait. Raporda özellikle KOBİ kredilerinde Türkiye'de kamu bankalarının rekabette güçlü bir aktör olarak öne çıktığı ifade edildi. Benzer ülkeler arasında Türkiye'de kamu bankaları KOBİ kredi segmentinde en aktif grup olarak öne çıkıyor.

Raporda Türkiye’de kamu bankalarının kredilerde hükümeti destekleyen belediyelere öncelik verdiği belirtildi.

EBRD tarafından yayımlanan raporda, Türkiye’deki kamu bankalarının iktidarı destekleyen bölgelere verdikleri kredileri artırdıkları; buna karşılık muhalefet partilerince yönetilen belediyelere desteğin azaldığı değerlendirmesi yapıldı.

EBRD, kamu bankalarının kredi faizlerini piyasadaki oranları baz alarak belirlediklerini ancak muhalefet partilerini destekleyen bölgelere verilen kredilerde daha yüksek teminat istediklerini belirtti.