Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL


Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret sitelerinin yoğun indirim kampanyaları uyguladığı Efsane Cuma döneminin sona ermesinin ardından ödeme kuruluşları da kendi üye işyerlerinde yapılan alışverişlere ilişkin verileri açıklamaya başladı. Finansal teknoloji şirketi Sipay’in verilerine göre, söz konusu dönemde internet üzerinden yapılan alışverişin hacmi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 265 artarken, işlem adedi ise iki kata yakın artış gösterdi.

Kozmetik harcamaları giyimi solladı

Geçen yıl en çok alışveriş yapılan ilk 3 kategori giyim, gıda ve kozmetik olarak sıralanırken, bu yıl listenin başında kozmetik yer aldı. Kozmetik kategorisini giyim ve elektronik takip etti. Sepet tutarı kategori bazlı değişiklik gösterirken, ortalama tutar 850 TL olarak gerçekleşti. 25 Kasım Cuma günü alışverişin en yoğun olduğu zaman dilimi ise saat 16:00-21:00 arası oldu.


Sigorta sektörü de listeye girdi

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sipay CEO’su Semih Muşabak, şunları söyledi: “Kasım ayı her yıl markaların sunduğu fırsat ve avantajlar nedeniyle tüketicinin yoğun olarak e-ticaret alışverişine yöneldiği ay olarak konumlanıyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Black Friday dönemi oldukça hareketli geçti. 25 Kasım Cuma günü en fazla alışveriş kozmetik, giyim ve elektronik kategorilerinde gerçekleşirken, sigorta işlemlerine de yoğun ilgi oldu. Önümüzdeki senelerde de değişen tüketici alışkanlıkları ve artan e-ticaret hacmine paralel kasım ayı alışverişlerinde rekorlar kırılmasını bekliyoruz.”