Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Erol Oytun Ercan

Berat Albayrak'ın Pazar akşamı sosyal medyadan duyurduğu istifası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Haftanın ilk işlem gününde Türk varlıklarında fiyatlamalar ABD'deki seçim sonuçları, Naci Ağbal'ın TCMB başkanlığına atanması ve Albayrak'ın istifa paylaşımıyla dalgalı bir gün geçirdi.

Türk varlıklarını etkileyen gelişmeleri Bloomberg HT'ye değerlendiren piyasa uzmanları Türkiye'de maliye ve para politikasında ortodoks çizgiye dönülmesi yönündeki beklentilerini dile getirdi.

Aberdeen Standard Investments Kıdemli Yatırım Müdürü James Athey, piyasaların Ağbal’ı deneyimli ve güvenilir olarak gördüklerini söyledikten sonra şöyle devam etti:

“Fakat bu güvenilirlik sadece güvenilir politikalarla desteklendiği sürece kalıcı olabilir. Bu durumda daha yüksek faiz oranları ve daha sıkı bir para politikası izlenerek kur ve enflasyon beklentileri yeniden dengelenmeli, kredi büyümesi yavaşlatılmalı.”

Toronto Dominion Securities Gelişen Piyasalar Strateji Müdürü Cristian Maggio ise “Piyasalar şu an iyimser bir beklenti içerisindeler, bu da iki temel varsayıma dayanıyor: yakın zamanda büyük faiz artırımı gelecek, maliye ve para politikasında ortodoks çizgiye geri dönülecek.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasından önce de bu hafta ya da haftaya önemli faiz artırımı beklediğini söyleyen Maggio, “600-700 baz puan civarında bir faiz artırımı gelebilir ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de 400-500 baz puan yaşanabilir.” diye ekledi.

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys paylaştığı bir araştırma notunda, “Eğer göreve Ağbal’ın getirilmesi TL’nin değer kaybını önlemek için ciddi bir adımsa Ağbal politika faizini bu ay en az 500 baz puan artırmalı.” dedi.

"Ağbal'ın Merkez Bankasının başına getirilmesinden sonra Berat Albayrak'ın bakanlıktan istifa etmesi sürpriz değil." diyen Matys, Ağbal'ın TL'nin değerini korumak için Döviz müdahaleleri fikrini savunduğunun ve Albayrak'ın politikalarını eleştirdiğinin bilindiğini söyledi.

Bu hafta içerisinde yapılacak acil bir toplantının piyasalara güçlü bir mesaj göndereceğini belirten Matys, “Ağbal Erdoğan’a yakınlığıyla bilinirken, aynı zamanda farklı fikirler sunmaktan korkmuyor.” diye belirtti.

Görev değişikliklerini değerlendiren Swissquote Bank Kıdemli Piyasa Analisti İpek Özkardeşkaya, “Sürpriz ama piyasayı tatmin eden bir adım oldu.” dedi.

“Hem ekonomi hem kur tarafında ciddi sıkıntılar vardı, o yüzden Merkez Bankası yönetim değişimi piyasayı rahatlatmak için atılan bir adım ve ilk aşamada olumlu karşılandı.” diyen Özkardeşkaya, yeni yönetimin ne kadar bağımsız olacağını, piyasanın ve ekonominin ihtiyaçlarına nasıl bir dengede cevap vereceğini takip edeceklerinin altını çizdi.

Albayrak sosyal medya paylaşımıyla istifa etti

Albayrak Pazar günü sosyal medya hesabından sağlık nedenleri dolayısıyla istifa ettiğini duyurmuştu. Albayrak'ın açıklamasında "Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ötürü ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım” ifadeleri kullanıldı.

Pazartesi akşam saatlerinde de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla Albayrak'ın istifasının kabul edildiği belirtildi.