Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de piyasa aktörlerinin açıklanan ekonomik verilere yönelik pozitif fiyatlamaları endekslerde yeni rekor seviyelerin kaydedilmesine yol açtı.

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri açılışın ardından rekor seviyeleri test etti.

S&P 500 endeksindeki ralli haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki düşüş ve dayanıklı mal siparişlerinde görülen 5 ayın en yüksek artışı hızlandı.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre işsizlik maaşı başvuruları 19 Haziran’da sona eren haftada 7 bin düşüşle 411 bine geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 380 bindi. Devam eden başvurular 12 Haziran’da sona eren haftada 144 bin düşerek 3.4 milyon oldu.

Önceki haftanın verisi ise 418 bine yukarı yönlü revize edildi.

Restoran, mağaza ve şirketlerin yeniden açılmasıyla işsizlik maaşı başvuruları yıl başından beri düşüşte. Buna rağmen başvurular pandemi öncesi seviyelerin oldukça üzerinde seyrediyor.

Dayanıklı mal siparişlerinde 5 ayın en hızlı artışı

ABD'de dayanıklı mal siparişleri, uçak ve motorlu araçlardaki siparişlerin artmasıyla Mayıs ayında Ocak'tan bu yana en hızlı artışı kaydederek yüzde 2,3 büyüdü ama ekonomistlerin beklentisi daha büyük bir artış olacağı yönündeydi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Mayıs ayında dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 2,8 artacağı yönündeydi.

Dayanıklı mal siparişleri Nisan ayında yüzde 1,3 daralma kaydetmişti fakat bugün açıklanan verilerle beraber bu rakam yüzde 0,8 daralmaya revize edildi.