Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomistler Ekim'de enflasyonun sınırlı bir yükseliş yaşayacağını öngördü.

Bloomberg HT'nin Araştırma Birimi'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine göre ekonomistler Ekim'de tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde 11,90 artmasını bekliyor. Aylık bazda ise enflasyonun yüzde 2,1 olması öngörülüyor.

21 kurumun katıldığı ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ekim ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 2,65 artmasını; en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 1,25 artmasını öngördü.

Yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 12,30

Ankette kurumlar yılsonuna ilişkin enflasyon beklentilerini de paylaştı. Buna göre ekonomistler yıl sonunda enflasyonun yüzde 12,30 olarak gerçekleşeceğini öngördü. Ankette en düşük beklentiyi paylaşan kurum yılsonunda enflasyonun yüzde 11; en yüksek beklentiyi paylaşan kurum yüzde 13,5 olmasını öngördü.

Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunda enflasyon beklentisi yüzde 12,1 seviyesine çekilmişti. Yeni Ekonomi Programı'na göre ise enflasyonda yılsonu gerçekleşme tahmini yüzde 10,5 olarak belirlenmişti. Merkez Bankası'nın düzenlediği son beklenti anketinde ise yılsonu enflasyon tahmini yüzde 11,76 olmuştu.

Türkiye'de tüketici fiyatları yıllık bazda en yüksek artışı yüzde 12,6 ile Haziran ayında görmüştü. Haziran ayını takip eden 3 ayda da enflasyonun yatay seyrettiği görüldü.