Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tarihte petrol fiyatlarının sıfırın altına düştüğü tek tarih olan 20 Nisan 2020 15.29’da İngiliz bir yatırımcı meslektaşlarından oluşan bir gruba bir mesaj gönderdi: “Yıllarca birbirimizi böylesi bir an için zorladık ve başardık çocuklar”

Birkaç dakika önce ise başka bir yatırımcı aynı Whatsapp grubuna gönderdiği mesajda, “Lütfen bugün olanları kimseye anlatmayın arkadaşlar” ifadelerini kullandı.

Yatırımcılar dünyasında “Essex Boys” lakabıyla ünlenen ve petrolün çöktüğü gün yaklaşık 700 milyon dolar kazanan gruba ait bu yazışmalar, ABD’de bir yargıcın söz konusu grubun üyelerine açılacak davaya yeşil ışık yakmasını sağladı. Ağustos 2020 yılında açılan davanın detayları Salı günü açığa çıktı.

Mish International Monetary Inc. tarafından açılan davada Vega Capital London Ltd. ile ilişkili 12 kişinin gizlice anlaşarak piyasaları aşağı çekmek amacıyla anti tekel kanunlarını çiğnediği ve piyasaları manipüle ettiği iddia ediliyor.

O gün alıcı pozisyon alan Mish firması kayba uğradığını iddia ediyor. Yaşları 20 ila 60 arasında değişen davalı taraf ise savunmasında piyasada “gözden kaçırılamayacak” işaretleri takip eden birbirinden bağımsız yatırımcılar olduklarını iddia ediyorlar.

ABD’li yargıç Gary Feinerman yatırımcıların davanın düşmesi yolunda taleplerini reddederek 12 kişilik gruptan sekizine dava açılabileceğine hükmetti.

"Kişiler arasında yüksek derecede bağlantılı işlemler var"

Yargıç, detayları açıklanan kararında yatırımcılar arasındaki mesajları da alıntılayarak, “İletişimlerinin içeriğinin yanında birçoğunun arasında yapılan yüksek derecede bağlantılı işlemler, aralarında bir anlaşma olduğuna dair oldukça akla yakın bir sonuç çıkmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Yargıç Feinerman grupta bulunan dört yatırımcıya ve Vega Capital’a karşı davanın ise düşmesine hükmetti.

Bloomberg News’in yaptığı araştırmaya göre davaya konu kişiler Londra’nın dışında Vega Capital isimli firmada çalışan, çoğunlukla Essex civarında yakın bölgelerde yaşayan ve “cuddles” olarak bilinen Paul Commins isimli tecrübeli bir vadeli işlemler yatırımcısı tarafından bir araya getirilmiş.

Davaya göre 20 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşen işlem geçmişine bakıldığında bu 12 kişiden birkaçının yaptıkları işlemler yüzde 95 oranında eş zamanlı olarak aynı yönde gerçekleştirilmiş. Aynı gün 13.00-13.30 arasında ise Batı Teksas petrolü vadeli işlemlerinin yüzde 29,2’si de bu kişiler tarafından gerçekleştirilmiş.

Bir gün içinde WTI petrole 99 dolar değer kaybettirdiler

Grubun işlemleriyle birlikte güne 56 dolardan başlayan vadeli Batı Teksas petrolü piyasalar kapandığında eksi 37 dolardan işlem görüyordu.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre “Legends XXX” grubundaki mesajlarda yatırımcıların fiyatları aşağı çekmek için uğraştığı ve aldıkları pozisyonlarla ilgili birbirlerine bilgi verdikleri belirtildi.

Bir yatırımcı, “Her beş puanda satmaya devam edin” derken bir diğeri, “Sadece satmaya devam etmeniz gerek” ifadelerini kullanmış. Başka bir tanesi, “Herkes açık pozisyon alacak ve cephaneye sahip olacak” yazarken farklı bir yatırımcı, “Bu çılgınlık, eksi Batı Teksas petrolü fiyatları görmek istiyorum” ifadeleri dikkat çekiyor.

Yargıcın verdiği kararla birlikte davacı taraf grubun iletişim ve işlem kayıtlarına daha fazla erişime sahip olacak. Bunun yanında söz konusu yatırımcılar yeminli ifade verdirme fırsatına da sahip olacaklar.