Advertisement
HABERLER ABONE OL

Elder Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Sadece son dönemde 11 milyon yeni abone geldiğini belirten Zaimler, ”Yatırımlar elektrik dağıtım şirketlerinin yüzde 80'ini oluşturuyor. Geçen sene, pandeminin son dönemlerinde, yatırımların her şeye rağmen gerçekleştiğini gördük.

Sektör tarafından yaklaşık 20 milyar tutarında yatırım gerçekleştirildi. Bu senede aynı miktarda hatta daha üzerinde yatırım yapılması planlanıyor. Emtia fiyatları, artan maliyetler bunu zorluyor, ama sektör buna kararlı” şeklinde konuştu.

Zaimler “Sektörümüzün direk olarak fiyatlara bir müdahale yapma şansı olmadığının altını çizerim. Biz, bir hizmet veriyoruz ve hizmetin bedeli fiyatların içinde küçük bir parça olarak kalıyor. Fiyatların artışındaki en önemli sebep, enerjinin üretimdeki ve o enerji üretmek için tedarik edilen başta doğalgaz ve kömür gibi emtiaların fiyatlarındaki artış.

Biz 3 şekilde yük üstleniyoruz. Birincisi, enerji tüketimimiz artıyor. Daha fazla elektrik, daha fazla doğalgaz tüketiyoruz. İkincisi, tükettiğimiz doğalgazın maliyeti artıyor yani evvelden dolar bazında olan fiyat bugün dolar olarak iki üç misline yakın seviyeye ulaşmış durumda. Üçüncüsü kurla etkileniyor. Yani bu üç tane bileşiğin etkisiyle bizim de maliyetimiz TL bazında daha fazla arttı” dedi.

Bugün sektörde ciddi bir şekilde nakit problemi olduğuna dikkat çeken Zaimler “ Tüketicilerin bugün ödediği bedel elektriğin maliyetinin hala çok altında. Şirketlerin burada zarar etme gibi bir durumları yok. Buna karşın toplanamayan nakitten dolayı kaynaklarını bu doğru yere yansıtamıyorlar. Sektörde bugün yaşanan problem, bir işletme sermayesi problemidir” ifadelerini kullandı.

Arz güvenliği konusunun iki boyutu olduğunu söyleyen Zaimler “Bunlardan ilki birincil enerji kaynaklarına yani doğalgaz kömür gibi kaynaklara ulaşım. Bu zaten küresel bir konu. İkincisi Türkiye'de elektrik üretilmesi için gerekli üretim tesislerin kurulması. Bunun için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.