Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump’ın 300 milyar dolar değerindeki Çin ürününe yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağına yönelik yaptığı açıklamanın ticaret müzakelerine yönelik belirsizlikleri beslemesiyle emtia sert geriledi.

Bloomberg Emtia Spot Endeksi, Cuma günü bir çok piyasanın sakinleşmesinden önce, Perşembe günü yüzde 2.5 gerileyerek bir yıldan daha fazla bir sürenin en sert gün içi gerilemesini gördü.

Perşembe günkü düşüşlere petrolde son dört yılın en sert düşüşü öncülük etti.

Vadeli işlemlerde soya fasulyesi ve domuz eti Trump’ın Çin’i almayı taahüüt ettiği tarım ürünlerini almadığı iddiasının ardından düştü.

Metaller cephesinde ise Bakır Londra’da kayıplarını genişletti.

ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü Pekin ile ticaret savaşını 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla 300 milyar dolar değerindeki Çin ürününe yüzde 10 vergi getirerek derinleştirdi.  Enerji ve inşaat ürünlerindeki satış yatırımcıların Trump ve Xi’nin Haziranda uzlaştıkları ateşkesin sona erdiğini düşündüklerine işaret etti.

Singapur'daki Vanguard Markets Ortağı Stephen Innes, “Piyasalar Donald Trump’ın Çin’e yönelik hüsranını ifade eden açıklamalarından olumsuz etkilendi ve ticaret görüşmelerinin son halkası halihazırda bulutlu olan küresel büyüme görünümünü iyice bulandırdı” dedi.