Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Endişelenme zamanı: Yatırımcılar güvenli

Endişelenme zamanı: Yatırımcılar güvenli

  • Veriler bireysel yatırımcıların volatilitenin yükseliş gösterdiği Aralık ayında piyasa dalış yaptıklarını gösteriyor

Giriş: 10 Şubat 2015, Salı 11:24
Güncelleme: 10 Şubat 2015, Salı 21:51

Geçtiğimiz yılın sonunda petrol ve Rusya ruble sert geriledi, VIX volatilite endeksi iki katına yükseldi ve ABD hisseleri zirve seviyesinden yüzde 5 geriledi. Normal şartlarda tüm bu koşulların yatırımcıların güvenini sarsması beklenir. Ancak bu kez böyle olmadı. Fidelity’ten gelen yeni veriler dünyanın paniklerken, ABD’de pek çok bireysel yatırımcının hisse senedi satın alımı yaptığını gösteriyor.

Geri çekilme sırasında satın alım yapma bir yandan genel olarak yükselen bir piyasada iyi bir strateji olsa da diğer yandan bireysel yatırımcıların yapmaları gereken şeyi yapmaları oldukça olağandışı. Bu tip iyi alışkanlıklar, piyasadaki yükselişin sona ermeye yaklaşmasına kadar genellikle görülmez ve bu da iyi haberlerin sona erebileceğine işaret ediyor. Leuthold Group Baş Yatırımcısı Doug Ramsey, “Yatırımcılar boğa piyasasında sonuna gelinene kadar kendilerini ‘düşük seviyeden satın alımdan’ genellikle alıkoymazlar ve şimdi olan da bu. Bireysel yatırımcılar kendilerini yakalayan endişeden sonunda kurtuluyorlar” dedi.

Fidelity’nin 15 milyon bireysel aracı kurum müşterisine yönelik analizi, Aralık ayının çalkantılı geçen ilk iki haftasında müşterilerin hisse senedi ve exchange-traded fonları (ETF) için “satış” talimatından yüzde 34 daha fazla “satın alım” talimatı verdiğini gösterdi.

Yatırımcıların satın alımları Aralık ayının ilk yarısında Kasım ayından 9 yüzde puan ve piyasanın daha sakin olduğu Aralık ayının geri kalanında 20 yüzde puan daha yüksek seviyede idi.