Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Gazprom, doğalgaz fiyatlarının rekor seviyeye ulaştığı üçüncü çeyrekte tüm zamanların en yüksek kârını açıkladı. Şirketin net geliri 7,8 milyar dolara yükselirken hasılatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artış kaydederek 2,37 trilyon ruble oldu. Gazprom hisseleri, Moskova’daki işlemlerde yüzde 3,6 civarında yükseliş kaydetti.

Dünyanın en büyük gaz üreticisinin rekor kar açıklamasında Avrupa’daki tedarik sıkıntısından kaynaklanan rekor fiyatlar etkili oldu. Avrupa’da doğalgaz fiyatları bir yıl öncesine göre 5 beşine katına çıkmıştı fakat Gazprom’un ikinci çeyrekteki geliri uzun dönemli doğalgaz kontratları nedeniyle ciddi bir yükseliş kaydetmemişti.

Gazprom’un hisseleri geçtiğimiz aylar Kuzey Akım 2’den kaynaklan belirsizliklerle düşüş yaşammıştı. BCS Global Markets analistleri ise şirketin 2021’in dördüncü çeyreğini ve 2022’nin beşinci çeyreğini çok iyi geçireceğini düşünüyor.

Almanya Kuzey Akım 2'nin lisans sürecini durdurdu

Alman Federal Ağ Ajansı, Kuzey Akım 2’nin lisanslama sürecini hukuki statüsündeki değişiklikten dolayı durdurdu. Karar, şirketin Kuzey Akım 2’nin Almanya’da yer alan kısmının işletilmesi için iştirak kurma kararı almasından sonra geldi.

Yeni kurulan iştirak almanya Enerji Sektörü Yasası çerçevesinde bağımsız iletim operatörlerinin yerine getirmesi gereken fiyat ayrıştırma prosedürlerini sağlamak zorunda. Bundan dolayı Kuzey Akım 2’nin lisanslama prosedürü şirketin ana varlıkları ve insan kaynağı iştirake devredilene ve yetkili otoriteler tarafından kontrol edilene kadar durduruldu.