Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ve Çin'in ticaret konusunda anlaşmaya varabileceğine ilişkin iyimserlik ve Suudi Arabistan'da dünyanın en büyük kıyı petrol sahasının arzın sıkışmakta olduğunu işaret etmesinin ardından Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 5.4 yükseldikten sonra biraz daha değer kazandı. ABD Başkanı Donald Trump, ekibinin Beijing'den dönmesi ve bu hafta Washington'da diğer bir görüşme turuna hazırlanması ile birlikte, Çin ile görüşmelerin "çok verimli" olduğunu söyledi. Bu gelişmeler, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret geriliminin azalacağı umutlarını artırdı. Öte yandan, Suudi Arabistan'ın, Safaniyah petrol sahasında üretimin aksamasına neden olan elektrik kablosu hasarını gidermekte olduğu kaydedildi.

Ham petrol fiyatları bu yıl, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kısıntılarını daha da artıracakları taahhüdünde bulunması ve bunun da ABD'deki rekor üretimin küresel arz bolluğu yaratacağı endişelerini azaltması ile birlikte yüzde 23 yükseldi. Arza yönelik diğer tehdidin ise ABD'nin Venezuela ve İran'a uyguladığı yaptırımları olarak gösteriliyor. ABD ve Çin'in müzakerelerin temel başlıklarında prensip anlaşmasına vardığına ilişkin haberler, yatırımcıların risk iştahının daha da artmasına neden oldu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Piyasalar üretim kısıntılarının miktarından ve Suudi Arabistan'ın üretimi daha da kısma planlarından memnun," dedi ve "Beijing'deki görüşmelerde nihai bir ticaret anlaşması çıkmamasına rağmen, zaten beklentileri yukarı yönlü olan petrol piyasası hiç haber olmamasını iyi haber olarak değerlendirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 54 sent yükselerek varil başına 56.13 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 13:14'te 27 sent yukarıda 55.86 dolar seviyesinde işlem görüyordu. İşlemler bugün ABD piyasasının Başkan Günü tatili dolayısıyla kapalı olmasından dolayı Salı günü kayıt altına alınacak. Fiyatlar geçen hafta bir ayı aşkın sürenin en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent yükselerek varil başına 66.34 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 6.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü ile Nisan vadeli WTI arasındaki fiyat farkı, Cuma günü üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından 10.10 dolara daraldı.