Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enflasyon Ağustos ayında da kademeli düşüşünü sürdürdü ve yıllık bazda % 15.01 ile bir yıldan fazla sürenin en düşük seviyesine indi. Enflasyonun gelecek ay yüksek baz etkisiyle düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Kimi ekonomistler tek hanelerin görülebileceğini belirtiyor. Enflasyondaki gerileme Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentilerini de teyit eder nitelikte...

Enflasyon beklentilerini Bloomberg HT'ye anlatan Ekonomist İnanç Sözer enflasyonun yıl sonunda % 14 - 15 bandında olabileceğini söyledi.

Sözer "Her ne kadar baz etkisinden dolayı iyi bir döneme girsek de 2 ay sonra bu etki tam tersine dönecek. Bu kez 'enflasyon neden hızlı yükseliyor'u konuşabiliriz." yorumunu yaptı.

"ZAMLAR TEK HANE İHTİMALİNİ AZALTIYOR"

Doğalgaz ve elektrik gibi zamların enflasyonun tek haneye inme olasılığını azalttığını belirten Sözer "mali açıdan daha dengeli politika izlense de zamlar enflasyonda gelecek dönemde daha yukarı yönlü etki yapacak. Tütün ve doğalgaz zamlarıyla biz hem bu seneyi, hem de 2020'yi yüzde 15 civarında enflasyonla tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

Mideast Ekonomisti Ziad Daoud baz etkisiyle enflasyonun Ekim ayında tek haneli rakamlara yaklaşabileceğini belirterek "Yine de yıl sonunu % 13 civarında tamamlamasını bekleriz" yorumunu yaptı.

MERKEZ'DEN NE BEKLEMELİ?

Enflasyonun geçen seneki kur krizinden bu yana en düşük seviyelere gerilemesi Merkez Bankası'nın bu ay da faiz indirimlerini sürdürmesi için alan yaratıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol Bloomberg HT'ye "eylül enflasyonunu yüzde 10'lu seviyelerde görebiliriz. 12 Eylül'deki Merkez Bankası toplantısında en az 175 baz puanlık faiz indirimi hala masada. Ekim'den sonra doğalgaz, tütün, ulaştırma gibi zamların etkisiyle enflasyonun tekrar yükselmesini bekliyoruz" yorumunu yaptı.

RABOBANK DA İNDİRİM BEKLİYOR

Rabobank Stratejisti Piotr Matys Türk Lirası önemli oranda değer kaybetmedikçe Merkez Bankası'nın ekonomideki yükü hafifletmek için faizleri indirmeye devam edeceğini söyledi.

Mideast Ekonomisti Daoud ise Merkez Bankası'nın bu yıl 375 baz puan daha indirim yapabileceğini öngördü.