Enflasyon yüzde 70'e dayandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 69,97 oldu. Aylık bazda ise yüzde 7,25'lik artış izlendi. Böylelikle Nisan ayı verileri ekonomist beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Veriler üretici enflasyonundaki yükseliş ivmesinin sürdüğünü de gösterdi. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış Mart 1995'ten bu yana görülen en yüksek artış oldu.
Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69,97 seviyesine yükseldi.
TÜİK verilerine göre aylık enflasyon yüzde 7,25 olarak kaydedildi.
Nisan ayında çekirdek enflasyonun yüzde 50 üzerindeki seyri sürdü. Veriler yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 52,37 olarak gerçekleştiğini gösterdi.
Üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesi de devam etti.
TÜİK verilerine göre üretici fiyat endeksi Nisan'da bir önceki yılın aynı dönemine yüzde 121,82 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 7,67 oldu.
Üretici fiyatlarındaki yıllık yükseliş Mart 1995'ten bu yana kaydedilen en hızlı yükseliş oldu.
Gıda enflasyonu yüzde 90 sınırında
Verilere göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 105,86 ile ulaştırma, yüzde 89,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64 ile ev eşyası oldu.
Yıllık en düşük artış yüzde 18,71 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 26,23 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 27,73 ile eğitim ve yüzde 35,95 ile sağlık oldu.
Aylık bazda bakıldığında en yüksek artış ise yüzde 13,38 ile gıdada oldu.
Gıdayı yüzde 7,43 ile konut, yüzde 6,96 ile giyim ve ayakkabı izledi.
Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Nisan ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,93 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 1,31 ile sağlık ve yüzde 2,87 ile haberleşme oldu.
Nisan'da endekste kapsanan 409 maddeden, 27 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 45 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 337 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Sepette en yüksek artış kuru soğanda
Enflasyon sepetindeki seçilmiş maddelere bakıldığında en yüksek fiyat artışı yüzde 69,30 ile kuru soğanda oldu. Kuru soğanı yüzde 45,27 ile kıvırcık, yüzde 42,26 ile domates izledi.
Üretici fiyatlarında enerji baskısı
Üretici fiyat endeksine bakıldığında en yüksek artışların enerji kalemleri olduğu görüldü.
TÜİK verilerine göre, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 249,55, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 247,50, ham petrol ve doğal gaz yüzde 243,52 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Yıllık en düşük artış; yüzde 42,08 ile giyim eşyası, yüzde 42,09 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, yüzde 60,13 ile deri ve ilgili ürünler alt sektörlerinde gerçekleşti.
Ekonomistler ivmenin Mayıs'ta da sürmesini bekliyor
Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu Bloomberg HT yayınında enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde enflasyondaki dinamiğin Mayıs ayında da süreceğini öngördü.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi de enflasyonda olası tepe noktasının son çeyrekten önce görülmeyebileceğine dikkat çekti.
Bürümcekçi Nisan enflasyon verileri sonrasında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: Bu yılın enflasyon seyri açısından, tedarik zincirlerindeki aksamanın arz üzerine getirdiği kısıtlamalar ve artan jeopolitik risklerle küresel çapta enerji ve emtia fiyatlarının yükselişini sürdürmesinin olumsuz yansımaları görülmeye devam etmektedir.
Buna ek olarak, döviz kurlarında oynaklık son dönemde azalsa da kur sepeti yıllık artışının yüzde 70 civarında olması, kurlardan fiyatlara geçiş etkisinin çekirdek ve manşet enflasyon üzerinde yukarı yönlü etkide bulunmaya devam edeceğini göstermektedir. Ekonomik aktivite ve iç talebin ikinci
çeyrek başında henüz sınırlı güç kaybetmesi üretici fiyatlarında devam ederek yıllık yüzde 122 seviyesine ulaşan maliyet artışının tüketiciye daha kolay yansıtılması olasılığını da artırmaktadır. Ayrıca, yılın ikinci yarısında kamunun belirlediği asgari ücret ve özel sektörde çalışan ücretlerinde olası revizyonların enflasyonist etkileri de görülebilir.
Dolayısı ile, TL’de bugüne göre daha fazla değer kaybının gözlenmediği durumda bile enflasyonun yüzde 75-80 aralığında olması muhtemel tepe noktasını son çeyrekten önce görmeyeceğini, sonrasındaki gerilemenin ise ancak yılın son iki ayında baz etkisi nedeni ile olabileceğini düşünüyoruz.
Beklenti yüzde 68,3 olarak belirlenmişti
Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 68,3 seviyesine yükseleceği yönündeydi. Aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 6,2 olarak belirlenmişti. Nisan ayı enflasyonu için aylık bazda en düşük beklenti yüzde 4, en yüksek beklenti ise yüzde 7,8 seviyesinde gerçekleşmişti.
Öncü göstergelerde artış sürdü
Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak bilinen İTO ve Türk-İş verileri de enflasyonun artış ivmesinde olduğuna işaret etmişti.
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı Ücretliler Geçinme İndeksi’ne göre İstanbul’da perakende fiyatlar, nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 79,97 artış kaydetti.
Perakende fiyatlar nisanda aylık bazda yüzde 11,36 arttı. Toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksindeki artış ise aylık yüzde 5,33, yıllık yüzde 73,21 oldu. Perakende fiyatlar aylık bazda giyimde yüzde 29,82, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 23,95, gıdada yüzde 11,49, konutta yüzde 10,19 arttı.
Türk-İş'in gıda enflasyonu verisinde de yüzde 80'in üzerini görülmüştü. Konfederasyonun verilerine göre, Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 8,02 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 85,02 oldu.
Mart'ta yüzde 60'ı aşmıştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,14 olarak gerçekleşmişti.
Verilere göre aylık bazda artış ise yüzde 5,46 olarak açıklanmıştı.
Çekirdek enflasyon yüzde 48,39 olarak kaydedilirken, üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makas 53,8 puanla yine rekor kırmıştı.
TCMB enflasyon beklentisini revize etti
Enflasyonda yaşanan son gelişmelerle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmişti.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltildiğini açıklamıştı. Yılın ikinci enflasyon raporu sunumunu gerçekleştiren Kavcıoğlu, 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin ise yüzde 8,2’den yüzde 12,9’a çıkarıldığını belirtti.
TCMB'nin 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 24,2'den yüzde 49'a yükseltildi.