Advertisement
HABERLER ABONE OL

Erdemir'in 2020 performansı analist beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıkladığı finansal sonuçlarına göre 2020'de net kâr 3,31 milyar TL olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentisi 2,90 milyar dolardı.

Şirketin 2020 yılına ilişkin satışları ise beklentilerin altında gerçekleşti. Açıklanan finansal sonuçlara göre 2020 yılının tamamında şirketin satışları 32,05 milyar TL oldu. Analistlerin beklentisi şirketin 2020'de 32,17 milyar TL'lik satış geliri elde etmesi yönündeydi.

Şirketin dördüncü çeyreğe ilişkin rakamları da güçlü performansa işaret etti. Erdemir geçen senenin aynı döneminde
açıkladığı 228 milyon TL net kâra karşılık 1,86 milyar TL net kâr açıkladı. Açıklanan rakam piyasa beklentisi olan 1,59 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşti.

Pozitif bilançoda operasyonel performans etkisi

Analistler şirketin 2020 yılında kaydettiği olumlu sonuçlarda operasyonel performansın etkisine dikkat çekti. Yapı Kredi Yatırım'ın analizine göre sonuçların analist beklentilerinden daha iyi gelmesinde beklentiden daha iyi gerçekleşen operasyonel
performans ve daha düşük gerçekleşen vergi giderini temel nedenler olarak öne çıktı.

Garanti Yatırım analizinde hammadde fiyatlarına da dikkat çekti. Değerlendirmede "Hammadde maliyetlerine baktığımızda demir cevheri fiyatları ortalama 130 dolar seviyesinde gerçekleşti. Güçlü tonaj ve yüksek seyreden ürün fiyatları sonrasında Erdemir yüzde 24,1 brüt kâr marjı kaydetti. Bu çeyreksel olarak 15 puan artışa yıllık olarak ise 6 puan artışa işaret etti.