Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

İki lider bir saati aşan bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada görüşmenin pozitif bir atmosferde gerçekleştirildiği belirtildi.

Görüşmede iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesinde, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Beyaz Saray: Biden olumlu ilişkilerin sürmesi yönündeki isteğine vurgu yaptı

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi. Açıklamada Biden'ın yapıcı ilişkilerin sürmesi, işbirliği alanlarının genişlemesi ve farklılıkların etkin bir şekilde yönetimi isteğinin altını çizdiği belirtildi.

Açıklamada Biden'ın, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna verdiği yaklaşık 20 yıllık katkıdan dolayı takdirlerini sunduğu ifade edildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Liderler Suriye'deki politik süreçleri, Afganistan'ın ihtiyaç duyduğu insani yardımın ulaştırılmasını, Libya seçimlerini, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Kuzey Kafkasya'daki diplomatik girişimleri ele aldı. Başkan Biden savunma alanındaki ortaklığı ve bir NATO müttefiki olarak Türkiye'nin önemini yeniden teyit etti. Ancak Türkiye'nin S-400 savunma sistemine sahip olmasına ilişkin ABD'nin endişelerini de aktardı.

Ayrıca güçlü demokratik kurumların önemine, insan haklarına saygıya ve barış ve refah için hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı.

Biden "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" demişti

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, ABD Başkanı Biden, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz." yanıtını verdi.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da hazır bulundu.