Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk lirası, geçen hafta dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi olurken yeni haftaya da sırasını kaybetmeden başladı.

Geçen hafta perşembe gününe kadar 8,60 civarında seyreden Dolar/TL , açıklanan ABD enflasyon verisi sonrasında gerileyerek haftayı 8,39 civarında kapatmıştı. Dolar kuru yeni haftaya yatay bir seyirle başladıktan sonra keskin bir düşüşle 8,31'e kadar indi.

Çin ile yeni swap anlaşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankasının rezervlerinin durumu ve yerel paralarla ticaret konusundaki gelişmelerin sorulması üzerine, Merkez Bankasının Döviz rezervinin 100 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Ülkelerin kendi yerel paralarıyla ticaretlerinin, Merkez Bankaları arasında yapılan ve "swap" adı verilen para takası anlaşmalarıyla gerçekleştiğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede yakın zamanda en büyük ticaret ortaklarımızın başında gelen Çin'le çok önemli bir anlaşmayı yaptık. Daha önce Çin'le 2,4 milyar dolarlık bir swap anlaşmamız zaten vardı. Şimdi bu rakamı 3,6 milyar dolarlık yeni bir swap anlaşmasıyla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk”

Erdoğan-Biden zirvesi piyasaların odağında

14 Haziran’da yapılacak NATO liderler zirvesinin gündeminde ise Transatlantik ilişkiler, Rusya ve Çin’in artan küresel etkisi ve iklim değişikliği ön planda olurken ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı görüşmede de S-400 meselesinin ve bölgesel gelişmelerin masada olması bekleniyor.