Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de enflasyon tartışmaları devam ederken eski Hazine Bakanı Lawrence Summers enflasyonla ilgili yeni uyarılarda bulundu.

Summers, Bloomberg yayınında Fed'in şahin söylemi ve ABD tahvillerinde görülen satış dalgasından sonra bile para politikası yetkililerinin ve yatırımcıların enflasyonu düşürmek için gerekli unsurları yanlış değerlendirdiğini söyledi.

Summers, "Kanımca, Fed ve piyasalar hâlâ enflasyonu düşürmek için neyin gerekli olduğunu bilmiyorlar" ifadelerini kullandı. Summers Fed'in ve piyasaların faizi yüzde 2,5 seviyesinin üzerine çıkarmadan enflasyonla mücadele edebileceğine inandıklarını söyledi.

Fed yetkilileri enflasyon odağını artırıyor

Ülkede enflasyon 39 yılın zirvesine çıkarken Fed yetkililerinin de enflasyon odağının gün geçtikçe derinleştiği görülüyor.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard Amerikan Merkez Bankası’nın enflasyonun kontrol altına alınması konusunda daha iyi bir pozisyona sahip olabilmek için Mart ayıyla birlikte faiz artırmaya başlayabileceğini, daha sonraki faiz artırımlarının ise enflasyon gelişmelerine bağlı olarak öne çekilip ileri tarihlere ötelenebileceğini belirtti.

Son dönemde Fed’in en şahin üyeleri arasında yer alan ve bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi kararlarında oy hakkı bulunan Bullard, son toplantıda 2022 için üç faiz artırımı öngörmüştü. “Erken faiz artırmak geç artırmaktan daha mantıklı. O yüzden elimizdeki veriler dikkate alındığında, mart ayının kesinlikle bir ihtimal olduğunu düşünüyorum” diyen Bullard, Fed’in bilançosunun da faiz artırımının kısa bir süre sonrasında küçültülmeye başlanmasından yana olduğunu söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise “Şu anda, varlık alımlarını daha hızlı bir şekilde azaltmaya başlamak çok uygun geliyor. Bu, bilançomuzu küçültmekten çok farklı bir konu; o da, Fed fonlama oranını normalleştirmeye başladıktan sonra gelecektir” diye konuştu.