Euro Bölgesi imalat sektöründe umutlar yeşeriyor
Euro Bölgesi'nde imalat sektöründe gerileme hızını kaybetti, ancak istihdama yönelik risk sürüyor
Euro Bölgesi'nde fabrikalar, tüketici malları üreticilerinin tekrar büyüme göstermesi ile birlikte, Haziran ayında ilk açıklanan seviyesine göre daha güçlü bir performans gösterdi.
Ancak ülkelerin kororonavirüs kısıtlamalarını gevşetmelerine ve hayatın yavaş bir şekilde normale dönmesine rağmen, üretim daralmaya devam etti ve özellikle ihracatçılar arasında talepteki zayıflık sürdü. Pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin devam ettiğinine ilişkin diğer bir işaret ise, IHS Markit'in kapsadığı 19 Euro Bölgesi üyesinin tamamında imalat sektörü istihdamındaki azalmaydı.
Euro Bölgesi kritik bir kavşakta. İlk sıçrama oldukça keskin gerçekleşti, ancak ivmenin sürdürülebilir olup olmadığı halen belirsiz. Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Isabel Schnabel, Salı günü yaptığı açıklamada, verinin ilk toparlanma işaretleri dikkate alındığında biraz fazla olduğunu ve iyileşmenin muhtemelen yavaş gerçekleşeceğini söyleyerek, krizin işgücü piyasası üzerinde muhtemelen ciddi etkilerinin olacağı uyarısında bulundu.
Satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) üretimde yıllık yüzde 2 düşüşle uyumlu olduğu IHS Markit'in baş iş dünyası ekonomisti Chris Williamson, "Euro Bölgesi fabrikaları güçlü bir ilk toparlanma gösteriyor," dedi. IHS Markit'in PMI'ı krizin zirve yaptığı dönemde yüzde 30 üretim düşüşünü işaret ediyordu.
Euro Bölgesi imalat sektörü final PMI Mayıs ayında, 39.4'ten 47.4'e yükselerek dört ayın zirvesine ulaştı ve ilk açıklandığı seviyenin üzerine tırmandı. Önümüzdeki bit yıllık süre için beklentiler, kısıtlamaların daha da gevşetilmesinin talebi destekleyeceği umudu ile birlikte pozitife döndü.
Williamson, "Bu kazançlara karşın, üretim ve güven pandemi öncesi zirvelerin altında kalmaya devam etti ve süregelen zayıf talep ile birlikte devam eden sosyal mesafe tedbirleri muhtemelen toparlanma için ayak bağı olacak" şeklinde görüş bildirdi.