Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerinde keskin düşüş

Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerinde keskin düşüş

  • Euro Bölgesi'nde tüketicilerin gelecek yıla ilişkin enflasyon beklentileri, Orta Doğu'daki çatışmaları sona erdirecek anlaşmaya varılmadan önce bile Mayıs ayında keskin şekilde düştü.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerinde keskin düşüş
26 Haziran 2026, 11:23 Güncelleme :

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) açıkladığı aylık ankete göre, tüketici fiyatları beklentisi Mayıs ayında yüzde 3,5 olarak ölçüldü. Beklenti Nisan ayındaki yüzde 4’lük seviyeden keskin şekilde geriledi. Para politikasının belirlenmesinde önemli olan üç ve beş yıllık göstergeler ise sırasıyla yüzde 2,9 ve yüzde 2,4 seviyelerinde kalarak yüksek seyrini sürdürdü.

7 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında yapılan anket, ABD ve İran’ın kalıcı barış anlaşması yolunda adımlar atmasından önce gerçekleştirildi. Barış anlaşması adımı, petrol fiyatlarını savaş öncesi seviyelere geri çekti ve ekonomistleri ve yatırımcıları faiz artırımlarına yönelik beklentilerini azaltmaya sevk etti.

AMB yetkilileri, bu ay 2023'ten bu yana ilk kez borçlanma maliyetlerini artırdı. Politika yapıcılar, enflasyonun enerji fiyatlarındaki ilk artışın ötesine yayıldığı konusunda uyarıda bulunuyor. Mayıs ayında çekirdek enflasyon baskısının yoğunlaşması bu iddiaları destekliyor.

Daha fazla önlem açıklaması

AMB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel bu hafta, mevcut durumda enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmek için daha fazla önlem alınması gerektiğini söyledi. Başkan Christine Lagarde ve Başekonomist Philip Lane ise birlik ekonomisine ilişkin endişeler nedeniyle daha temkinli bir tutum sergiledi.

AMB’nin anketine katılanlar, önümüzdeki 12 ayda gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1,7 daralacağını öngördü. Nisan ayında beklenti yüzde 2,2’lik daralmaya yönelikti. Bir yıl sonraki işsizlik oranı beklentisi ise yüzde 11,3’e hafif şekilde yükseldi.