Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisi, sanayi üretiminde görülen son dört ayın en büyük sıçraması ile birlikte ekonomiye ilişkin umutları artırdı.

Üretim mayıs ayında önceki aya göre yüzde 0.9 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre artışın yüzde 0.2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Sermaye malları ve tüketici malları her ikisi birden güçlü artışlar gösterdi.

Bu veri, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi bölgenin en güçlü ekonomilerinden gelen pozitif verilerin ardından geldi. Bu ülkelerin tümü Mayıs ayında artış açıkladı ve böyle bir hareket geçen yılın yaz döneminden bu yana ilk kez gerçekleşti.

Volatil bir seyir izleyen bu veri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşviklerin daha da artırılması gerektiği yolundaki görüşünü değiştirmeye yetmeyebilir. Ekonomik görünüm, güveni olumsuz etkileyebilecek bir faktör olan ticaret geriliminden dolayı halen olumsuz ve geleceği işaret eden anketler ve aynı zamanda şirket üst düzey yetkililerinden gelen değerlendirmeler halen temkinli olunması gerektiğini işaret ediyor.

Dünyanın en büyük kimya şirketi BASF SE bu hafta büyük çaplı bir kar uyarısı açıklayarak piyasalarda şok yarattı ve Almanya'nın otomobil endüstrisi halen sektör ile ilgili problemlerin sıkıntısını hissediyor. Cuma günü Daimler AG son bir yılda dördüncü kez buna benzer bir uyarı yolladı ve bu defa hatalı havayastığından dolayı araç geri çağırmasından kaynaklanan yüksek maliyetlerden ve emisyon kaynaklı suçlamalar için ayrılan fonların artmasından şikayet etti.

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü, yılın ilk yarısını şekillendiren zayıflığın süreceğini işaret ederek, Euro Bölgesi için 2020 yılı büyüme ve enflasyon tahminini düşürdü.

Yatırımcılar ve ekonomistlerin çoğu AMB'nin Eylül ayına kadar faiz indirimine gidebileceğini öngrörüken, bazıları bu adımın bu ay atılabileceğini düşünüyor. Öte yandan, 2018 yılında sona eren bir uygulama olan tahvil alımlarının tekrar başlama ihtimali de var.