Advertisement
HABERLER ABONE OL

KPMG Türkiye İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri Lideri İsmail Sevinç, EYT düzenlemesinde bu haliyle kısmi emeklilik imkanının da olmadığına dikkat çekti.

Söz konusu kanunu bekleyip borçlanmayı tam netleştirmede fayda olduğunu belirten Sevinç, kurumsal şirketlerde çalışmayan ve çalışma hayatı boyunca çok iş değiştiren insanların 5 bin iş gününü tamamlamalarının zor olduğunu belirtti.

Sevinç, kadınlarda doğum, erkeklerde askerlik ya da stajyer avukatlık dönemi süreleri için borçlanılabileceğini hatırlatarak şu örneği verdi:

“Diyelim ki şu an 5 bin gündesiniz, 5 bin 900 gün çıktı ve borçlanabileceğiniz hiçbir şey yok. Böyle bir durumda isteğe bağlı sigortalı olacaksınız. O da emeklilik koşullarınızı etkileyebilir. Ya da bir işyerinde çalışmaya devam edeceksiniz.”

Kısmi emeklilikte büyük bir beklenti vardı

EYT kapsamında kısmi emeklilik konusunun gri bir alan olduğunu söyleyen Sevinç, bu tanımlamayı bazı sigortalıların beklediğini fakat böyle bir düzenlemenin olmadığını söyledi. Sevinç, sözlerine söyle devam etti:

“1999 öncesinde 15 yıl 3.600 iş günü çalışarak kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşında SSK’lıysanız emekli olabiliyordunuz. Bu statünün tekrar tanımlanabileceği düşünülmüştü. Kısmi emekliler, bunlar 5.500 TL maaş alıyor. Daha sonra 3.600 korunmuştu ama SGK’da yaş 58 ve 60 yapılmıştı, BAĞKUR’da da 56-58 yapılmıştı. Burada 50-55 yaş uygulamasına geçilmedi. 56-58 yaş uygulaması devam edecek. Tabii burada da büyük bir beklenti vardı.”

“Bu yeni karar emekli olacak kişi sayısını düşürebilir”

Yasanın “çok sade” düzenlendiğini ve sadece yaş unsurunun kaldırıldığını belirten Sevinç, bu yeni kararın emekli olacak kişi sayısını düşürebileceğini belirtti.

Sevinç, EYT’ye hak kazanamayanlar için bu yeni uygulamanın çalışma hayatını nasıl etkiyeceği hakkında yaptığı değerlendirmede, “Bir günlük farkla iki grup arasında 17 yıllık emeklilik farkı oluyor. Bu tabii çalışma barışı açısından da orta vadede bir problem haline gelebilir. Her hangi bir düzenlemenin hızlıca yapılacağını düşünüyorum ama buna karşı da kayıtsız kalmanın pek mümkün olmayacağını düşünüyorum. Bu bir problem olarak karşımıza çıkacaktır.” dedi.