Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times’ın (FT) haberine göre, İngiltere’nin en büyük bankalarının yöneticileri, faiz artışlarını tasarruf sahiplerine yansıtmada yavaş oldukları endişesi ile bu haftanın sonuna doğru Finansal Yönetim Otoritesi (FCA) ile görüşmeye çağırıldı.

Yakın kaynaklara dayandırılan haberde, Lloyds Banking Group Plc, HSBC Holdings Plc, Barclays Plc ve NatWest Group Plc’den üst düzey yöneticilerin bu Perşembe, Kurul ile görüşeceği aktarıldı. Öte yandan, gündemde nakit tasarrufların fiyatlandırılması ve bankaların müşterileriyle nasıl iletişim kurduğuna dair konuların da ele alınacağı belirtildi. Ancak, FCA ve bankalar konu hakkında FT’ye yorum yapmaktan kaçındı.

Bloomberg Intelligence’ın hesaplamalarına göre, faiz oranlarının 2021'in sonlarında artmaya başlamasından bu yana, İngiltere bankaları Mayıs ayı itibarıyla değişikliklerin yaklaşık yüzde 40'ını tasarruf sahiplerine yansıttı. Gerçekleştirilen hesaplama, en son yapılan 50 baz puanlık faiz artışından önce ve Mart ayı mevduat verileri kullanılarak yapılmıştı.

İngiltere hükümetinin, faiz değişimlerini ipotek ve diğer borç sahiplerine uyguladıkları kadar hızlı bir şekilde tasarruf sahiplerine de yansıtmaları için bankalar üzerinde baskı kurmaya çalıştığı biliniyor.

Hedeflenen oranın dört katı olan inatçı enflasyonun, Muhafazakar Partinin bir sonraki yıl İşçi Partisi ile arasında gerçekleşmesi beklenen genel seçimi kazanma şansını tehlikeye attığı düşünülüyor.