Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ekonomik büyümenin ve iş gücü talebinin dayanıklılığını gösteren son verileri dikkatle izlediklerini belirterek, büyümenin sürekli olarak trendin üzerinde olduğuna veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini ifade etti. Powell ayrıca riskleri gözeterek faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediklerini söyledi.

Powell “Belirsizlikleri ve riskleri göz önüne aldığımızda ve geldiğimiz noktaya bakıldığında Komite temkinli biçimde ilerliyor. Trendin üzerindeki büyümeye veya işgücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtlar, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir.“ değerlendirmesini yaptı.

Powell enflasyona dair “Eylül ayı enflasyon verileri düşüş eğilimini sürdürdü ancak daha az cesaret vericiydi. Enflasyonda düşüş patikası zorlu olacak gibi görünüyor" ifadesini kullandı. ABD’de 2022’de yüzde 9’un üzerine çıkan yıllık enflasyon yüzde 3,7’ye gerilese de hala yüzde 2’lik hedefin üzerinde seyrediyor.

”Enflasyonda düşüş, trend altı büyümeyi gerektirebilir”

Jeopolitik gerilimin son derece yükseldiğine vurgu yapan Powell bu durumun temel risk oluşturduğunu söyledi.

Powell ayrıca düşük enflasyona sürdürülebilir dönüşün, ekonomide trendin altında büyümeyi gerektireceğini belirtti.

İşgücü piyasasına dair Powell “Pek çok gösterge, işgücü piyasasının hala sıkı olduğunu ancak kademeli olarak soğuduğunu gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Powell, finansal koşullardaki kalıcı değişikliklerin para politikasının gidişatındaki etkileri nedeniyle bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Yeni ve eski belirsizlikler, para politikasını çok fazla sıkılaştırma riski ile çok az sıkılaştırma riski arasında denge kurma görevimizi zorlaştırıyor." şeklinde konuştu.

Tahvil faizlerindeki yükselişe değinen Powell, “Yüksek tahvil faizlerinin, yüksek enflasyon beklentisi veya beklenen faiz artışı konusundan kaynaklanmadığı görüşündeyim." dedi. Powell, tahvil faizlerindeki yükselişin finansal koşulları sıkılaştırdığını kaydetti.

Powell’ın bugünkü açıklamaları, piyasaların Fed’in Kasım ayında faizleri değiştirmeyerek beklemeyi tercih edebileceği görüşünü teyit edebilir.

Powell'ın konuşması iklim aktivistlerinin eylemi nedeniyle gecikti

Powell'ın konuşması öncesinde iklim aktivistleri sahneye çıkarak, pankart açtı. Kol kola duran göstericiler, "fosil finansmanına son" sloganları attı.

Eylem nedeniyle etkinlik alanından bir süre ayrılan Powell, aktivistlerin çıkarılması üzerine salona dönerek konuşmasına başladı.