Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed yetkililerinin kişisel portföyleri ABD kamuoyunun gündeminden düşmüyor.

CNBC'nin Fed Başkanı Jerome Powell'ın sahip olduğu finansal varlıklarla ilgili haberi yeni bir tartışmanın kapısını araladı.

Habere göre Fed Başkanı Powell'ın, Fed'in 2020'de pandeminin etkileriyle mücadele kapsamında aldığı tipten yerel yönetim tahvillerinden tuttuğu ortaya çıktı.

Powell'ın bu tip varlıklarda 1,5-2,5 milyon dolar arasında bir meblağ tuttuğu, bu varlıkları 2019 yılında aldığı belirtildi. 2020 yılında Fed bu varlık sınıfından 5 milyar dolarlık alım gerçekleştirmişti. Bu varlıklar içinde Powell'ın ailesinin 2016 yılında aldığı Illinois eyalet tahvilleri de yer aldı.

Powell ile birlikte Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in de portföylerinde Fed'in satın aldığı bazı varlık sınıflarından olduğu ortaya çıktı.

Rosengren'de 151 bin ile 800 bin dolar arasında ipoteğe dayalı menkul kıymet sahibi gayrimenkul yatırım ortaklığı varlığı çıktı. Rosengren 4 ayrı gayrimenkul yatırım ortaklığında 37 ayrı işlem gerçekleştirdi. Fed 2020 yılında bu tip varlıklardan yaklaşık 700 milyar dolarlık alım yapmıştı.

Barkin ise 2020'den önce 1,35 milyon ile 3 milyon arasında şirket tahvili alımı yaptı. Bu şirketler arasında Pepsi, Home Depot ve Eli Lilly yer aldı. Fed geçen yıl bu varlıklara ilişkin de alımlara imkan sağlamış ve 46,5 milyar dolarlık alım gerçekleştirmişti.

Powell denetleme emri vermişti

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed yetkilileri için yatırım kuralları belirlenmesi için bir değerlendirme süreci başlatmıştı.

Powell, kıdemli Fed yetkililerinin onay verilebilir finansal portföyleriyle ilgili etik kurallara yönelik yeni ve kapsamlı bir değerlendirme yapılması talimatını verdi.

Fed sözcüsü, söz konusu değerlendirmenin mevcut kural ve standartların sıkılaştırmasına yönelik yöntemlerin belirlenmesine destek vereceğini açıkladı. Sözcü Komite'nin bu konuda uygun değişiklikler yapacağını ve değişikliklerin ilgili mevzuata ekleneceğini söyledi.

Fed tarafından yapılan açıklamada Powell'ın bu talimatı geçen hafta verdiği belirtildi. Geçen hafta Boston ve Dallas Fed başkanlarının kişisel portföyleri kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

İki yetkili hisselerini sattı

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan merkez bankasının ABD ekonomisini Kovid-19’a karşı korumak için güçlü adımlar attığı bir yıllık dönemde bazı yatırımlarda aktif işlemler yaptıklarını gösteren son finansal beyan belgelerinin ardından, bireysel portföylerindeki hisse senedi varlıklarının tamamını Eylül sonuna kadar elden çıkaracaklarını duyurmuştu.

İki başkan duyuruyu birbirinin neredeyse aynı açıklama metinleri ile yaptı.

Kamuoyunda eleştiri konusu olmuştu

12 bölgesel Fed başkanının geçen ay verdikleri son yıllık finansal beyan belgelerinin ardından, Rosengren ve Kaplan’ın işlem faaliyetleri, Fed’in pandemi sırasında varlık fiyatlarının yükselmesine ve buna bağlı olarak da varlıklı Amerikalıların oransız fayda sağlamalarına yol açan para politikası adımlarının hali hazırda yoğun olarak sorgulandığı bir dönemde sert eleştirilere maruz kaldı.

Potomac River Capital'den Mark Spindel, “Yoğun bir şekilde eleştirildikleri bir dönemde ve politikalarının zengini daha zengin yaptığı söylenirken, bu başkanların ne yaptıklarını sorgulamanız gerek. Bu durum onlar adına pek de olumlu gözükmüyor." dedi.