Advertisement
HABERLER ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed’in üyeleri son faiz toplantısında gelecek faiz kararlarına ilişkin “dikkatli bir şekilde ilerleme” stratejisi etrafında görüş birliğine vardı.

31 Ekim-1 Kasım’da gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının salı akşamı yayımlanan tutanaklarında “Tüm katılımcılar komitenin dikkatli bir şekilde ilerleyecek konumda olduğu ve her toplantıda gelecek verilerin bütününe bağlı olarak politika kararları vereceği konusunda hemfikir” denildi.

Fed üyeleri, gelen güçlü tüketim harcamaları ve istihdam verilerinin ekonomik büyümeyi olumlu etkilediği bir dönemde ikinci kez üst üste faizi yüzde 5,25-yüzde 5 bandında sabit tutmuştu.

Tutanaklara göre komite daha yüksek faizlerin hanehalkı ve işletmeleri kısıtlamaya başladığını vurguladı.

Bloomberg ABD Başekonomisti Anna Wong komitedeki güvercin dönüşe dikkat çekerken “Mevcut faizlerde kalıp sıkı kredi koşulları seviyesinin ekonomik aktiviteyi yavaşlatmasını bekleyecekler” yorumunu yaptı.

Tutanaklarda “Bazı katılımcılar artan sayıda işletmenin yüksek faizlerin işlerini etkilediğini bildirmesini, yüksek borçlanma maliyetleri sebebiyle yatırım planlarını erteledikleri veya azalttıklarını not etti” denildi.

Fed üyeleri son olarak ABD 10 yıllık tahvil getirisinin yüzde 5’i aşarak 16 yılın en yüksek seviyesine yükseldiği günlerde faiz kararı için toplanmıştı. Uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin yükselmesi bazı Fed üyelerinin sıkılaşan finansal koşullarının ek faiz artışı görevi gördüğü yorumları yapmasına yol açmıştı.

Tutanaklarda “Katılımcılar uzun vadeli getirilerin dalgalı olabildiğini ve bu yükselişin arkasındaki faktörlerin belirsiz olduğunu vurguladı. Öte yandan katılımcılar aynı zamanda piyasa gelişmelerini yakından takip etmenin önemini de hatırlattı” denildi.

Faiz kararı toplantısından sonraki dönemde ise finansal koşullarda iyileşme yaşandı. ABD 10 yıllık tahvil getirileri en son eylül ayında görülen seviyelere indi. Piyasa aktörleri ek faiz artışını neredeyse sıfır ihtimal olarak fiyatlamaya başlarken Fed’in en erken mayısta faiz indirebileceğini öngördü.

Tutanaklarda “Fed katılımcıları enflasyonun içinde bulunduğumuz yılda gerilediğini not ederken hala hedefin kabul edilemez şekilde üstünde olduğunu belirtti” denildi. Tutanaklara göre Fed üyeleri yüzde 2 hedefine dönüşe ikna olmak için daha fazla kanıta ihtiyaç olduğu dile getirildi.