Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Mart ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Faiz kararı oybirliğiyle alındı. Beklenti de faizlerin değişmemesi yönündeydi. Fed Temmuz ayından beri faizlerde değişiklik yapmadı.

2 gün süren toplantının ardından yapılan açıklamada faiz indirimi için enflasyon konusunda daha fazla güvene ihtiyaç olduğu belirtildi.

Metinde son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla büyüdüğüne işaret ettiği ifade edildi. İstihdam kazanımlarının güçlü ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği, enflasyonun ise geçen yıl boyunca düştüğü ancak hala yüksek kalmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Bilanço daraltma hızının daha önce duyurulan şekilde sürdürüleceği bildirildi.

Noktasal grafiklerde 2024’te önceki tahminlere paralel olarak 75 baz puan faiz indirimi öngörüldü. Medyan politika faizi tahmini bu yıl için yüzde 4,6 olarak korundu.

Fed'in federal fon oranına ilişkin 2025 yılı için tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a, 2026 yılı için yüzde 2,9'dan yüzde 3,1'e çıkarıldı. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi de yüzde 2,5'ten yüzde 2,6'ya yükseltildi.

Büyüme ve çekirdek enflasyon tahmininde yukarı yönlü revizyon

Fed’in projeksiyonlarında büyüme ve çekirdek enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edildi. 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 1,4’ten yüzde 2,1’e, 2025 tahmini yüzde 1,8’den yüzde 2’ye yükseltildi.

Fed 2024 yılı enflasyon beklentisini yüzde 2,4’te tuttu, 2025 yılı beklentisini ise yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseltti.

Çekirdek enflasyon beklentisi 2024 yılı için yüzde 2,4’ten yüzde 2,6’ya yükseltildi. 2025 için yüzde 2,2 ve 2026 için yüzde 2 olarak korundu.

2024 için işsizlik oranı beklentisi yüzde 4,1’den yüzde 4’e düşürüldü.

Powell’dan açıklamalar

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında yaptığı değerlendirmede enflasyonun önemli ölçüde gevşediğini ancak hala yüksek olduğunu belirtti. Powell bu yıl bir noktada faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini söyledi.

Bankanın bilançosunun küçültülmeye başlanmasından bu yana menkul kıymet varlıklarının yaklaşık 1,5 trilyon dolar azaldığını ifade eden Powell, bu toplantıda varlıkların azalma hızının yavaşlatılmasına ilişkin konuları görüştüklerini ancak bu hususta herhangi bir karar almadıklarını aktardı.

Powell’ın açıklamasında öne çıkanlar şöyle;

“Yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatılması uygun olacak.

Enflasyonu düşürme konusunda ilerleme kaydetmeye devam ediyoruz. Hedefe giden yol engebeli.

Son iki aylık verilere ne aşırı tepki vereceğiz ne de onları görmezden geleceğiz.

Faizlerin aşırı düşük seviyelere dönmesini beklemiyorum.

Güçlü işe alımlar tek başına faiz indirimlerini geciktirmek için bir sebep değil.

Sıkı finansal koşulların ekonomiyi baskıladığını düşünüyoruz.

Yılın ilk yarısında enflasyonun biraz yüksek olması normal, son veriler Fed’in beklemekte haklı olduğuna işaret ediyor.”

Fed, Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.