Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de enflasyonun kalıcı olabileceğine yönelik yorumlar artarken, Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı göstergeler beklentilere paralel gerçekleşti.

ABD'de Eylül ayında kişisel harcamalar yüzde 0,6 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 0,6 olması yönündeydi.

Kişisel gelirlerin ise beklentilerden daha fazla daraldığı izlendi. Ülkede Eylül ayında kişisel gelirler yüzde 1 düştü. Ekonomist beklentileri yüzde 0,3 daralma olarak belirlenmişti.

Fed'in dikkate aldığı PCE fiyat endeksi ise Eylül'de yıllık yüzde 4,4 ile beklentilere paralel yükseldi. Aylık olarak da PCE fiyat endeksi yüzde 0,3 arttı.

Çekirdek PCE fiyat endeksi de yıllık yüzde 3,6 artış kaydetti. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 3,7 olmuştu. Aylık olarak bakıldığında çekirdek PCE fiyat endeksinde yüzde 0,2'lik bir artış yaşandı.

Ülkede ücretlerin yükselmesiyle istihdam maliyet endeksi de üçüncü çeyrekte yüzde 1,3 ile rekor artış kaydetti.

Powell'ın enflasyon söyleminde ton değişti

Daha önce enflasyonun geçici olduğunu belirten Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta yaptığı açıklamada enflasyona ilişkin tonunu değiştirdiği görüldü.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının tahvil alımlarını yakın bir zamanda azaltmaya başlayacağını, ancak faiz artırımı konusunda sabırlı davranmaya devam edeceğini söyleyerek, inatla yüksek seyreden enflasyona ilişkin endişelerini daha yüksek bir tonda dile getirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, fiyat artışlarının 2022 yılının ilk yarısı boyunca yüksek kalmasını beklediğini, ancak ABD’nin enflasyonun kontrolünü kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu yolundaki eleştirileri kabul etmediğini söyledi.