Advertisement
HABERLER ABONE OL

(güncellendi)

Fed yetkilileri, gösterge faizi ABD ekonomisine yönelik artan risklere bir tepki olarak düşürme kararı aldıklarını söylemelerine karşın, mevcut faiz indirim kampanyasının daha ne kadar süreciğini tartışmaya başladılar.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü Washington'da açıklanan 17-18 Eylül toplantı tutanaklarında, "Katılımcılar genel olarak, ekonomik faaliyet için görünüme yönelik, özellikle ticaret politikası belirsizliği ve ülke dışı koşullardan kaynaklanan aşağı yönlü risklerin Temmuz ayındaki toplantıdan bu yana bir miktar arttığı yargısına vardı" denildi.

Ancak, Eylül toplantısı sonrası politikaya ilişkin tartışmalarda, birkaç yetkili, FOMC açıklamasında, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Temmuz ayından "döngü ortası uyarlama" olarak tanımladığı politika gevşemesinin sınırlarına ilişkin işaretlere yer verilmesi gerektiği talebinde bulundu.

Tutanaklarda, "Birkaç katılımcı, komitenin toplantı sonrası açıklamasının, ticaret belirsizliğine tepki olarak gerçekleştirilen faiz indirimlerinin muhtemelen ne zaman sonlandırılacağına ilişkin daha fazla açıklık getirmesi gerektiğini vurguladı" denildi.

Washington'da Cornerstone Macro LLC ortaklarından Roberto Perli, "30 Ekim toplantısı için olası baz senaryo Fed'in diğer bir 25 baz puanlık indirim yapacağı, ancak açıklamadaki söyleminde ilave faiz indirimleri için çıtanın yükseldiği şeklinde bir işaret eklemesi şeklinde," dedi ve "Bu aynı zamanda, komite içinde gelecekteki faiz indirimlerinin boyutuna ilişkin açık görüş ayrılıklarını çözmenin de bir yolu olacak" değerlendirmesinde bulundu.

FOMC, Eylül ayındaki toplantıda gösterge faizi çeyrek puan düşürerek bu yılın ikinci faiz indirimine gitmişti. Başkan Powell, bu kararı ekonomik görünümü tehdit eden risklere yönelik sigorta sağladığını söylemişti.