Advertisement
HABERLER ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed’in üyeleri geçen ay gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında yüklü tahvil alımlarını azaltmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

Fed’in 6-17 Mart tarihli FOMC toplantısı tutanaklarında, “Katılımcılar, Komite’nin azami istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinin gerçekleşmesi yönünde kayda değer ilave ilerleme sağlanmasının biraz daha zaman alacağını not ettiler” denildi.

Tutanaklarda, bazı katılımcıların, uzun vadeli hedeflere doğru, varlık alımlarının hızında değişiklik yapmayı gerektirecek ölçüde bir ilerleme sağlanması durumunda, bunun iletişiminin çok önceden yapılmış olması gerektiğini vurguladığı ifade edildi.

Söz konusu toplantıda Fed üyeleri aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında değişikliğe gitmemiş, borç verme faizinin en az 2023’e kadar sıfıra yakın tutulacağını öngörmüşlerdi. Fed üyeleri bu öngörüyü, ABD’de açıklanan 1,9 trilyon dolarlık devasa mali teşvikler nedeniyle büyüme tahminlerini yükseltmelerine rağmen ortaya koymuşlardı.

Fed Başkanı Powell da kayda değer ilerlemenin zaman alabileceğini belirtmişti

Fed Başkanı Jerome Powell toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında ABD ekonomisinin azami istihdama ve yüzde 2 enflasyona “uzun bir yolu” olduğunu, “kayda değer ilave ilerleme sağlanmasının biraz zaman alabileceğini” söylemişti.

Ancak vadeli işlemlerde ABD’de faizlerin 2022’nin ikinci yarısında artırılması yönünde fiyatlamalar görülüyor. Barclays’in ABD Baş Ekonomisti Michael Gapenpiyasalardaki tansiyonun artmasında, Fed’in gerçek verilere nasıl yanıt vereceğine yönelik belirsizliğin etkili olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Ülkede tarım dışı istihdam, cuma günü açıklanan verilere göre, Mart ayında 916 bin ile tahminlerin üzerinde arttı. Ancak Fed üyeleri istihdam piyasası koşullarını değerlendirmek için daha geniş bir gösterge tablosuna baktıklarını vurguluyorlar. İşgücüne katılım gibi, diğer bazı göstergeler hala son toparlanma dönemindeki seviyelerin altında seyrediyor.