Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 14-15 Aralık tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayımladı.

FOMC'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktığı toplantının tutanaklarında, Fed yetkililerinin Amerikan ekonomisine ve para politikasına yönelik değerlendirmelerine yer verildi.

Fed yetkilileri tutanaklarda, Kovid-19’un Omikron varyantının ekonominin toparlanma patikasını değiştirmeyeceğini açıkladı. Yetkililer, Omikron varyantının ekonomi üzerindeki etkisi hakkında olumlu bir öngörüde bulunmasına rağmen, arz sıkıntılarının beklenenden daha hızlı sürebileceğini belirtti.

Üyelerin çoğunun enflasyona yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu düşündüğüne işaret edilen tutanaklarda, üyelerin rekor düzeydeki işten ayrılmalar ile açık iş oranlarının yanı sıra ücretlerdeki kayda değer artış dahil olmak üzere iş gücü piyasasının çok sıkı olduğuna dair bir dizi işarete dikkat çektiği ifade edildi.

Tutanaklarda, tüm üyelerin enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrettiği ve bunun Kovid-19 salgını ile ekonominin normalleşmesiyle bağlantılı arz ve talep uyumsuzluklarını yansıttığı belirtildi. Tutanaklarda ayrıca, bilançonun son döngüde görülenden daha hızlı daralabileceği kaydedildi.

Diğer taraftan, Fed yetkilileri faiz artışının beklenenden daha erken olma ihtimalinin yükseldiğini belirtti.

Tutanaklarda, ABD’de istihdam koşulları hakkında yapılan değerlendirmede, istihdam piyasa koşullarının hala Fed’in hedeflerinden uzakta olduğu vurgulandı.