Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin teşvik konusunda uzlaşma ihtimali hala düşük görünse de, Fed yetkilileri, virüsün hasar verdiği ekonomiye yönelik mali desteğin yenilenmesi için Washington üzerindeki baskıyı devam ettiriyor.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta ek bir mali destek olmadan büyük bir ihtimalle toparlanmanın çok daha zayıf olacağını söyledi. Fed'in muhtemelen geniş çaplı varlık alımlarını şu anda artırmayacağını belirten Kaplan, bunun reel ekonomiye pek bir faydası olmayacağını ifade etti. Kaplan, "Bence Fed daha fazlasını yapabilir ve eminim ki tüm seçeneklerimize bakacağız. Ancak bunlar mali teşvikin muadili değil." dedi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Perşembe günü Bloomberg News ile gerçekletirdiği bir mülakatta muhtemelen Fed'in varlık alımlarının artırılmasından yana olacağını, ancak böyle bir adımın etkisinin mali bir hamleye kıyasla sönük kalacağını dile getirdi. Rosengren, "10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerini aşağı itebileceğimiz bir sınır var. Bu, yapmamamız gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak faizler zaten çok düşükken bunun etkisi muhtemelen istediğimizden çok daha düşük olacaktır. Bence Fed yetkililerinin daha fazla mali teşvik çağrısı yapmalarının nedeni bu." dedi.

Perşembe günü ayrı bir organizasyonda konuşan Rosengren, ek mali teşvikin hala sağlanmamış olmasının "üzücü" olduğunu söyledi.

Fed'in tahvil alımları, fiyatlarını yükselterek faizi düşürmeyi, dolayısıyla tüketiciler ve şirketler için uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Perşembe günü yaklaşık yüzde 0.78 seviyesinde seyretti. Fed'in ucu açık varlık alım programına başladığı Eylül 2012'de yüzde 1.8 civarındaydı.