Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de toparlanmanın, ülkenin güney ve batısındaki bazı büyük eyaletlerde koronavirüs vakalarında görülen artışlardan dolayı yavaşlama tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Bostic, Financial Times'a verdiği mülakatta, yüksek frekans verilerinin, hem işletme açılışları hem de mobilite anlamında, ekonomik faaliyetin "yatay hale gelmekte olduğunu" gösterdiğini kaydetti.

Sorumlu olduğu bölge Florida dahil koronavirüsten en fazla darbe alan bazı yerleri kapsayan Bostic, "Tanık olduğumuz birkaç şey var ve bunlardan bazıları sorunlu ve bu durum toparlanmanın düşünüldüğünden biraz daha engebeli olacağını işaret ediyor," dedi ve "Bu nedenle bunu yakından izliyoruz ve tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Son iki ayda koronavirüs krizinden dolayı işini kaybeden 22.2 milyon kişiden 7.5 milyonunun tekrar işinin başına döndüğünü gösteren veriler, işgücü piyasasında daha hızlı bir toparlanmaya ilişkin umutları artırmıştı.

Ancak Haziran ayı verileri, aralarında Florida, Teksas ve Kaliforniya gibi bazı büyük eyaletlerde enfeksiyonlardaki güçlü artışın kısıtlamaların bazılarının yeniden uygulamaya koyulmasına yol açmasından önce toplandı.

Yatırım bankası Jefferies, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomik faaliyetine ilişkin endeksin, iki aylık iyileşmenin ardından "açık bir şekilde yatay hale geldiğini" kaydetti. Banka, resmi istatistiklerden daha sık güncellenen veri kaynaklarına dayanarak yaptığı değerlendirmede, "İvme kaybı geniş tabanlı gerçekleşti. Küçük çaplı işletmelerin faaliyetlerinden futbol ve restoran rezervasyonlarına, trafik sıkışıklığına ve devlet istihdam portallarındaki internet trafiğine uzanan bir yelpaze" değerlendirmesinde bulundu.

Jefferies ekonomistleri Aneta Markowska ve Thomas Simons, hazırladıkları notta, "Bölgesel veriler, virüsün vurduğu eyaletlerde özellikle zayıflama olduğunu işaret ediyor ve bu bölgelerde V şeklinde toparlanmalar W şekline dönüşüyor" dedi.

Bostic, Atlanta Fed'in ekonomik faaliyetteki bu yataylaşmanın daha süregelen bir yapıda mı yoksa sadece bir mola mı olduğunu belirlemeye çalıştığını söyleyerek, "En büyük endişem, bu bütün dönemde, işletmelerin kayıpları ne ölçüde kalıcı ve istihdam kayıpları kalıcı mı?" şeklinde görüş bildirdi.